Електрични аутомобили штетнији за животну средину од дизел возила

0
220
Фото: Независне

Њемачко истраживање довело је у питање еколошку прихватљивост електричних аутомобила. Научници су послије нове анализе указали да електрична возила помажу клими само на папиру и да су, заправо, гори за околину од дизел возилa.

Кад се емисије угљен-диоксида из производње батерија и необновљивих метода коришћених за производњу електричне енергије у Њемачкој узму у обзир, електрични аутомобил оптерећује климу 11 до 28 одсто више од дизел аутомобила, износи се у студији, преноси Bizlife.

Батерија за Тесла Модел 3 производи 11 до 15 тона угљен-диоксида. Са животним веком батерије од 10 година и капацитетом да се пређе 15.000 километара годишње, то би значило 73 до 98 грама угљен-диоксида по километру, тврде аутори.

Када се у обзир узме и емисија угљен-диоксида која резултира из електичне мреже, у стварности, Тесла емитује знатно више угљен диоксида од дизел Мерцедеса, према студији.

Аутори студије кажу да би за климу мотори на погон метаном били бољи, јер су њихове емисије угљен-диоксида за трећину ниже од емисија дизелаша.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име