Епидемија морбила у Источном Сарајеву апел за вакцинацију

0
1824

Епидемија морбила проглашена је данас у Источном Сарајеву након што су евидентирана четири пацијента позитивна на вирус на овом подручју.

Институт за јавно здравство РС је у сарадњи с Регионалним центром у Источном Сарајеву успоставио контакт са свим релевантним институцијама и породицама обољелих и предузете су потребне мјере за рано откривање обољелих и спречавање ширења епидемије.

“С циљем што боље контроле, спречавања појаве обољелих и сузбијања ширења епидемије, једина и најефикаснија мјера је вакцинација МРП вакцином. Неопходна је провјера вакциналног статуса дјеце и омладине према обавезном календару и потребно је да се сви који нису вакцинисани или су непотпуно вакцинисани вакцинишу МРП вакцином у вакциналним центрима припадајућих домова здравља у РС”, казали су из Института.

Према подацима надлежних институција, досад је од морбила у РС обољело пет особа. Почетком марта пацијенти из Власенице и Источног Сарајева били су први обољели.

“У Источном Сарајеву потврђена су три повезана случаја и један појединачни, тако да ће Дом здравља Источно Сарајево пријавити у току дана епидемију морбила на подручју града с укупно четири обољела”, казали су из Института.

Додају да се ради о три нова пацијента животне доби од двије, 25  и 26 година.

Из вртића “Вратите нам осмијех” у Источном Сарајеву казали су да они редовно раде дезинфекцију и провјетравање својих просторија те да досад нису имали малишане обољеле од морбила.

“Од Дома здравља очекујемо даље смјернице, што се тиче проглашења епидемије. Ми у вртићу водимо и евиденцију о вакцинацији МРП вакцином, ако неко од наших малишана није вакцинисан позваћемо родитеља да то ураде”, казала је Зденка Марић, директорица вртића.

Данијела Мрда, директорица ОШ “Свети Сава” Источно Сарајево, казала је да ће након добијене информације разговарати са здравственим установама на територији Источног Сарајева те сходно  њиховим упутама ће се понашати.

“У нашој школи засад немамо регистроване дјеце обољеле од морбила”, додала је Мрда.

У ФБиХ од почетка године пријављено је седам случајева морбила.

“Код једне особе је то клинички потврђено, а за шест се сумња да имају ово обољење и чекају се резултати”,  казали су у Федералном институту за јавно здравство.

Блашко Топаловић, епидемиолог Завода за јавно здравство Тузланског кантона, казао је да су се током јануара и фебруара у овом кантону појавила три случаја морбила, а ради се о дјеци из Лукавца, Кладња и Тузле.

Бранислав Лолић, бањалучки педијатар, казао је да проглашење епидемије морбила у Источном Сарајеву треба да буде поука свима онима који не желе да вакцинишу дјецу.

“Годинама сам упозоравао и сада плаћамо цех једној невиђеној глупости, којој смо били изложени као друштво, јер се о здрављу питало естрадно друштво и неки други људи”, казао је Лолић.

Додао је да се епидемија морбила  не разликује од епидемије грипа, само се подиже здравствени ниво на виши ниво.

Морбили (мале богиње) је вирусно, веома заразно обољење, које се клинички манифестује општом слабошћу, малаксалошћу, грозницом, запаљенским промјенама на вежњачи, слузокожи дисајних органа и појавом оспица.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име