Ево како да користите фотографије због којих вас нико неће тужити

0
184

Иако се све више говори о томе како је текст срце добре комуникације, фотографије, односно пратећи визуелни елементи су подједнако важни и употпуњују цијелу причу на најбољи начин, како би је циљна група схватила. Слика говори хиљаду ријечи, зато је и неопходно да изаберете праву.

Оно на шта се често заборавља када је ријеч о дигиталним комуникацијама, масовној производњи садржаја и огромним количинама фотографија неопходних да се прате сви детаљи јесу – ауторска права.

Иако многи то свакодневно раде, врло је опасно једноставно преузимати визуелна рјешења са Googla, без обраћања пажње на то чија су, јер се врло лако може десити да вас аутор тужи. Зато смо вам спремили неколико савјета како да пронађете слике које смијете да користите.

Фотографије са „stocka”

Постоји велики број стокова, односно wеб платформи које нуде фотографије које можете да купите и слободно користите.

Било да имате мјесечну претплату или купујете сваку фотографију засебно, ово је 100% сигуран и легалан начин да набавите слике које ћете моћи безбиједно да користите. Мале агенције и људи који раде по пројектима углавном се не одлучују на овај корак, јер им то представља додатни трошак. Ако спадате у ову категорију, покушајте да постигнете договор са својим клијентом и подијелите износ који би требало да се плати.

Фотографије слободне за комерцијалну употребу

Уколико немате новца за фотографије са стоцка, без бриге. Постоји велики број сервиса на којима можете да пронађете фотографије које смијете бесплатно да користите.

Ова могућност је посебно значајна за блогере који желе да почну да зарађују од свог блога. Тада  ће бити подвргнути већем броју провјера, па тако и онима о поријеклу слика.

На платформама које не наплаћују слике имаћете нешто мањи избор фотографија него на комерцијалним сајтовима попут популарног Shutterstocka, али ћете сигурно пронаћи материјал који ћете моћи да искористите. Међу популарним су и Flickr, Unsplash, Pexels и још других који вам нуде исту опцију – бесплатно коришћење ауторских фотографија.

Ваше фотографије

Посљедње уточиште, које је најчешће и најбоље рјешење, јесте да користите фотографије које сте сами направили. Нико боље од вас не зна шта сте жељели да кажете и коју тачно тему желите да покријете визуелним рјешењем које користите.

Било да су ухваћене телефоном или професионалним фото-апаратом, ваше су и самим тим можете да будете безбрижни када је ријеч о ауторским правима. Уколико се опредијелите за ову опцију, потрудите се да негдје истакнете да су слике ваше, јер ће тај детаљ само да вам додаје поене када је ријеч о кредибилитету и релевантности вашег блога.

Скриншотови

Ову технику можете да користите у околностима када креирате објаве које су у виду туторијала или одређеног упутства како би нешто могло да се уради. Тада можете да приложите снимке својих активности или фотографије самог екрана који користите.

Уколико су ови скриншотови везани за одређени сајт, онда се препоручује да ступите у контакт са аутором, односно с власником сајта, и затражите дозволу од њега за коришћење исјечака садржаја. Такође би било би добро да, када добијете дозволу, негдје наведете његово име, као и линк ка самом сајту.

Научите технике

Да бисте могли да користите ове фотографије на прави начин, морате да имате барем основно познавање онлине оглашавања, понашања људи на друштвеним мрежама и интернету и технике креирања плана наступа и комуникације. Кратки курсеви од неколико мјесеци вам сигурно неће помоћи у томе. Мораћете да посветите барем једну годину учењу, уз компетентне менторе и реалне пројекте.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име