Ево како да уклоните со са своје зимске обуће

0
536
Фото: fokus.ba

Систем одржавања саобраћајница још увијек нема боље идеје како очистити снијег и лед с цесте и тротоара од обичног посипања соли. Иако је то и даље најучинковитији борац против бројних падова због клизања, со није савезник нашим ципелама.

Какве год зимске ципеле носили, с тањим или дебелим ђоном, кожне или било каквог другог материјала, ходајући по очишћеним плочницима нећете моћи избјећи бијеле мрље. Оне настају након што се ципеле смоче па осуше, а ту воду помијешану са сољу често преносимо и на одјећу и тепихе у кући.

Најбоље би било не одлагати чишћење ципела, већ их уредити одмах по доласку кући. Док су ципеле још мокре, побришите их влажном спужвицом или крпицом како со не би продрла дубоко у материјал. Можда ће вам се ципеле у том тренутку чинити чисте, али со ће се ионако показати тек кад се кожа осуши.

Не препоручује се стављати ципеле поред радијатора и других извора топлоте јер то лоше утиче на њихов квалитет. Желите ли извући влагу из ципела, напуните их згужваним новинским папиром и оставите преко ноћи.

Након што су се ципеле осушиле, свакако их треба ишчеткати и намазати кремом (ако се не ради о брушеној кожи).

Ако вам ово није помогло, при првом чишћењу помијешајте воду с мало алкохолног сирћета али свакако будите сигурни да вам неће наштетити ципелама.

Све ово скупа дјелимично можете избјећи пошприцате ли ципеле спрејом за импрегнацију прије него што уопште изађете из куће.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име