Ево како је Исланд елиминисао Даунов синдром међу новорођенчади

0
1215

Извјештај “CBS njuza” да је Исланд водећа земља у “искорењивању Дауновог синдрома код новорођенчади” почетком ове недјеље подигао је велику медијску прашину.

Амниоцентеза – узимање плодове воде ради прегледа хромозома фетуса

Многи претпостављају да је Исланд развио иновативни третман за овај поремећај, међутим истина је много другачија. Испоставило се да је Даунов синдром искорењен уз помоћ пренаталних тесова и абортусима, како би се системски елиминисала дјеца са овим урођеним генетским поремећајем.

Извјештај ЦБС-а критиковали су и амерички конзервативци, међу којима републикански сенатор Тед Круз и бивша гувернерка Аљаске Сара Пејлин.

Док једни гледају на селективни абортус као на здравствено рјешење, други сматрају да је то искорењивање “неприкладних” појединаца.

Ово није прогрес, већ еугеника, оцењује “Нешенел ривјув” (НР). Сенатор Круз је на “Твитеру” оцијенио да постоји “стопа уништења од 100%” за фетусе са Дауновим синдромом, додајући да је то “стварно жалосно”. Пејлинова је оптужила Исланд да имитира нацистичку Њемачку.

На Исланду је стандардна пракса информисати будућу мајку да може обавити пренатални тест ради детекције Дауновог синдрома. Велика већина мајки код којих је резултат теста био позитиван изабрала је да прекине трудноћу.

Али, треба истаћи да је у питању избор, и то избор мајке, а не наметање љекарских ставова, наводе медији. Ипак, још једном се у јавност подигло питање моралности процедуре абортуса.

Пренатални тестови су ствар избора на Исладу, али влада тражи од љекара да информишу жене о тој опцији. Око 85 одсто будућих мајки ради тај тест, а скоро 100 одсто од тих жена изабере абортус након што се покаже да беба има Даунов синдром. Свега двоје дјеце са Дауновим синдромом роди се на Исланду сваке године, често као резултат тестирања.

ЦБС је на “Твитеру” истакао да је Исланд на путу да искорени Даунов синдром путем абортуса, међутим, НР наводи да земља није елиминисала болест, већ људе.

НР оцјењује да због чланка ЦБС-а селективни абортус звучи као технолошка иновација а не “намјерно таргетирање ‘неприкладних’ особа ради потпуне елиминације”.

Исланд је била једна од првих земаља која је увела пренаталне тестове, као би елиминисала абнормалности фетуса абортусима, али није једина. Око 90 одсто Британки изаберу абортус након открића да дијете има Даунов синдром. У САД је тај проценат између 67-90.

У Европи, око 92 одсто фетуса код којих је установљен овај поремећај бива абортирано.

НР указује на став који постоји према особама са Дауновим синдромом и да се они третирају као да су мање људи од здравих појединаца.

Наводи се примјер када је француско државно вијеће забранило емитовање рекламе са дјететом са Дауновим синдромом које прича о свом срећном животу. Реклама је требало да утјеши мајке које су добиле пренаталну дијагнозу и да их увјери да ће њихова дјеца имати нормалан живот. Влада је, међутим, забранила снимак јер би смијех те дјеце “узнемирио савјест жена које су изабрале другачије према закону”.

Иако је у већини земаља ствар избора да ли ће жена родити дијете са поремећајем након тестирања, многе будуће мајке се осјећају притиснуте од стране љекара, на првом мјесту да раде тестове, а потом да изврше абортус у случају абнормалности.

НР истиче да се узима здраво за готово у љекарској заједници да ниједна жена неће да изнесе трудноћу у таквом случају.

Неименовани савјетник у једној болници на Исланду изјавио је да на абортус не гледа као на убиство.

То је окончање могућег живота који би имао много компликација… спречавање патње дјетета и породице. Мислим да је то исправније него гледати то као на убиство – то је тако црно-бијело. Живот није црн и бијел. Живот је сив – рекао је он.

НР подсећа да је Жером Лужун, француски генетичар који је открио везу између болести и абнормалности хромозома, рекао да се не може порећи да је цијена болести попут Дауновог синдрома висока.

Плаћа се патњом појединца и теретом на друштву. Да не помињемо патњу родитеља! Али, то је тачно оно друштво мора да плати како би остало хумано – истакао је Лужун.

Иначе, закон Исланда о абортусу је међу најконзервативнијима у Европи. Посљедњи пут мијењан 1975, закон тражи од жена да прикупе два потписа неумјешаних особа како би добиле дозволу за абортус, подсјећа портал “Грапевине”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име