Ево зашто сте депресивни и нерасположени

0
120
Фото: Shutterstock

Бактерије из система за варење повезане су са менталним здрављем, тачније, уколико недостају двије врсте бактерија, веће су шансе за оболијевање од депресије.

Научници из Белгије спровели су највећу студију до сада, учествовало је 1.036 људи и прикупљени су подаци о њиховом менталном стању и паралелно анализирани њихови биолошки узорци.

Научници су анализирали више од 500 врста бактерија, тражећи оне које производе неуроактивне супстанце, које утичу на функције мозга. Утврђено је да се двије врсте бактерија налазе у примјетно мањој количини у организмима оних који болују од депресије, чак и уколико узимају редовно преписане антидепресиве.

– Свјесни смо тога да ће ова теорија заинтригирати јавност, али сматрамо да постоји утврђена веза између бактерија у органима за варење и депресије. Досадашња истраживања на ову тему спровођена су над мишевима, или мањем броју људи, али је ово прва студија у којој је учествовао оволики број испитаника – наводи Џерон Рес са катедре за микробиологију Универзитета у Лувену.

Рес истиче да је идеја ове студије утврђивање одговора на питање – да ли ћемо депресију у будућности моћи да лијечимо коктелима бактерија које се налазе у људском организму, умјесто традиционалним антидепресивима.

Научници из Белгије подвлаче да је веза између дигестивног тракта и мозга још увијек неистражена, али се надају да је њихово истраживање први корак на путу бољег разумијевања те везе.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име