Европа осликана књигама за дјецу

0
322

Сарадња школа из цијеле Европе резултирала је мапом Старог континента оцртаном тако да границе неке државе осликава омиљена дјечја књига карактеристична за ту земљу.

Школе у Бугарској, Пољској, Грчкој, Португалу, Шпанији, Чешкој и Литванији су заједнички радиле на креирању одличног пројекта под називом “Read and share” или “Читај и дијели” који садржи информације о најбољим дјечјим књигама из сваке европске земље.

Истраживали су међу својим пријатељима и члановима породице, као и онлине, како би одлучили о књизи за сваку државу.

На први поглед лако је уочити “Пипи дугу чарапу” у Шведској, “Малог принца” у Француској и “Харија Потера” у Великој Британији.

Да бисте уочили “Хајди” у Швајцарској, “Пинокија” у Италији или “Авантуре Тин Тина” у Белгији, мораћете се мало боље загледати.

Ни наш регион није изостављен са мапе, па је тако Србија представљена чувеним дјелом Бранка Ћопића “Орлови рано лете”, а Хрватска дјелом “Чудновате згоде шегрта Хлапића” Иване Брлић-Мажуранић.

Босну и Херцеговину осликава “Краљица из дворишта” Бисере Аликадић. Иако је можда било и познатијих књига намијењених малишанима из БиХ, ова књига која је тренутно и лектира у основним школама нашла се на мапи као најрепрезентативнији примјерак књига за дјецу.

Ауторка се у причама дотакла дјетињства многе дјеце. У њима је можда и оживјела њихове успомене.

Збирка се састоји од лијепих прича у којима је описано безбрижно дјечје одрастање, али исто тако појављују се и приче у којима списатељица описује како је било одрастати за вријеме рата када није било новца и када су многе породице биле сиромашне.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име