Facebook чува попис ствари које зна о вама

0
203
ФОТО: Независне

Facebook одржава попис ствари које је научио о вама за оглашиваче. Попис није тешко пронаћи: идите на подешавања налога, кликните на “огласи”, а попис ће се појавити како бисте га могли прегледати или измијенити онако како вам одговара. Наиме, постоји попис од 98 категорија које Facebook може користити за изградњу портрета за оглашиваче.

На основу података које кажете Facebooku ствара се листа интереса и ти подаци се користе како би се оглашивачима омогућило да циљано постављају огласе на људе који ће највјероватније кликнути на њих. То је кључни дио пословања компаније Facebook.

Међутим, иако ово није никаква тајна, велики број корисника друштвене мреже Facebook уопште не зна да овај попис постоји.

Истраживање које је спровео истраживачки центар Пеw показало је да 74 одсто корисника Facebooka није ни знало да тај попис постоји.

Када су схватили да овај попис ипак постоји, њих 51 одсто било је незадовољно чињеницом што Facebook прикупља ове информације о њима, наводи се у извјештају овог истраживања.

Резултати Пеwа наглашавају важност транспарентности и контроле у цијелој огласној индустрији, као и потребу за бољим образовањем потрошача ове друштвене мреже.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име