Фасада на Парохијском дому уљепшала храм на Вељинама

0
404

На Парохијском дому у порти храма Светог Василија Острошког на Вељинама окончано је постављање фасаде, чиме је направљен огроман помак на уређењу простора око ове цркве.
Старјешина храма Светог Василија Острошког протојереј Милорад Вујић рекао је да је у првој половини прошле године завршено постављање фасада на храму, те да су током љета поједини добротвори изразили жељу да помогну и постављање фасаде на Парохијском дому, што је на крају успјешно реализовано.

“Размишљајући о избору боје, одлучили смо да то буде нешто слично фасади на Храму и надамо се да ће то са трећим објектом /капела посвећена погинулим борцима из протеклог Одбамбено-отаџбинског рата/, који сљедеће године треба да буде завршен, бити лијепа цјелина са парком који треба да буде изграђен испред нашег Храма”, појаснио је Вујић.

Према његовим ријечима, фасада на Парохијском дому постављена је уз велику помоћ општине Источна Илиџа, чијем начелнику Маринку Божовићу дугују огромну захвалност, јер је удовољио захтјеву да радови не буду извођени парцијално, а да су мању помоћ пружиле и заједничке институције БиХ.

“Парохијски дом је само дјелимично завршен. Само је приземље у употреби, док у сутерену имамо неопремљену црквену салу од 530 метара квадратних, која ће, када буде завршена, моћи да прими велики број вјерника у разним приликама. На спрату имамо велики неизрађен простор, гдје намјеравамо да урадимо два стана и библиотеку – канцеларију за свештенике”, појаснио је Вујић.

Вујић је, говорећи о плановима за наредни период, истакао да је, осим завршетка унутрашњег дијела Парохијског дома, потребно на неки начин означити простор који припада црквеној општини, појаснивши да то не би требало да буде класична ограда, већ један нижи зид на који би се могло сјести.

“Потрудићемо се и да направимо један мањи простор гдје би смо могли да прислужујемо свијеће за вријеме великих празника. До сада смо за то, осим у Храму, имали простор у трему Парохијског дома, а пошто је сада урађена фасада то више није могуће”, нагласио је Вујић.

Вујић је рекао да за наведене пројекте црквена општина Которачка нема довољно средстава, а ту су и два кредита која тренутно заједно износе 100.000 КМ.

“За све то нема новца, али се уздамо у добру вољу наших вјерника и добрих људи – да ће нам помоћи да овај дом заблиста у пуном сјају”, навео је Вујић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име