“Фићо” звијезда изложбе у њујоршком Музеју модерне умјетности

0
169

Њујоршки Музеј модерне умјетности (МоМА) је један од најутицајнијих на свету, а изабрао је класик Fiat 500 Ф као дио изложбе “Вриједности доброг дизајна” која почиње 10. фебруара и траје до 27. маја 2019.

Изложба се фокусира на предмете који су били и врхунски дизајнирани али и приступачни ширим масама.

Избор Fiata 500 F није била случајност, јер је ово био најпопуларнији модел од оригиналног Nuova 500 током 18 година производње од 1965. до 1972.

“Фића” је икона италијанског стила који никад не излази из моде и који је током деценија стекао обожаваоце широм свијета због своје снажне “личности”.

Дизајнирао га је Dante Đakoza на основу чувеног Тополина из 30-их година прошлог вијека, а у возило догачко само три и широко тек 1,3 метара са мотором од 500cc позади успио је да обезбиједи мјеста за возача и троје путника и пртљажни простор испод хаубе.

Иако је створио аутомобил који је мобилизовао Италију са скоро 4 милиона продатих јединица у периоду од 1957. до 1975, Đakoza је жалио што није био амбициознији у дизајну.

Разматрао је мотор у предњем дијелу возила са предњим погоном, оно што је касније ser Alek Isigonis учионио направивши Мини.

Đakoza је описао да га је потресао успјех Минија упркос огромној популарности његовог дизајна у Италији. Али, с обзиром да је МоМА изабрала Fiат 500, а не Мини, као најбољи примјер једноставног, ефикасног и вјечног дизајна.

У овој изложби МоМА биће изложени чувени предмети индустријског дизајна преко електронских апарата, спортске опреме, играчки до возила од 1930-их до данас.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име