Филм 21 грам: да ли је 21 грам тежина живота или човјекове душе?

0
366

У тандему са знаменитим мексичким писцем и сценаристом Аријагом Гиљермом, култни мексички редитељ Алехандро Гонзалес Ињариту ствара још једно ремек-дjело (други дио тзв. трилогије смрти), филм 21 грам, представљен на Венецијанском фестивалу.

Након што је снимио дебитантски филм, Пасји живот (2000), проглашен од стране критичара првим филмским ремек-дјелом 21. вијека, Алехандро Гонзалес Ињариту, филмски редитељ препознатљивог стила и ангажоване, дубоко хумане и социјалне тематике (са жестоким и бескомпромисним освртом на модерни свијет нехуманости, безосјећајности, двоструког морала и бездушности), упустио се у снимање још једног импресивног остварења у сарадњи са изврсном екипом глумаца, предвођеном Шоном Пеном, Наоми Вотс и Бенисиом дел Тором.

Филм 21 грам је готово ниоткуд, преко ноћи, израстао из мрака опште празнине и комерцијале испразних и неивентивних прича у бритки и јетки класик, причу о људској души заборављеној и скрајнутој у свијету безосјећајности и општег хаоса борбе за престиж и опстанак.

Маестрална је глума поменуте тројке, носећих улога – незаборавног Шона Пена, већег и од самог живота овом креативном улогом, предивне, сетне и сензитивне Наоми Вотс, која просто плени духом, љепотом и изражајношћу, смртоносна у комбинацији са надахнутим Пеном, и на крају, или почетку свега, брутални, разарајуће интензивни и мрачни Бенисио дел Торо.

Присутна је резигнација, тама и апсурдност људског супротстављања слиједу догађаја који се неочекивано нижу као на покретној траци, низу наизглед небитних детаља који плету основу наших живота и цијеле ове трагичне приче о љубави, пожртвовању, рађању,смрти или још боље речено рађању из смрти и умирању живота.

Једна трагична смрт спасила је један живот и омогућила спас још једној нади, вјери и настанку новог живота – зачетку дјетета којим је фатални круг смрти и трагике побијеђен. Макар на тренутак.

Да ли је 21 грам тежина живота или човјекове душе?

Кажу да је 21 грам тежина коју изгубимо када умремо. Тежина једног новчића, једног реда чоколаде или човјекове душе? 21 грам је тежина живота?

Ињариту је 2003. године снимио дирљиву причу о нади, људскости и преживљавању, причу о жртвовању, саосјећању и једноставној људској потреби за разумијевањем, искреном и топлом емоцијом, ослонцем. То је прича о три особе чији су се животи игром случаја испреплели. Ниједан од ликова неће остати иста особа јер ће их нова сазнања о љубави, вјери, храбрости, кривњи и случајности неповратно промијенити.

Земља се окренула да нас зближи, окренула се у себи и у нама док нас коначно није зближила у свом сну.

Филм 21 грам истражује емотивно и физичко преживљавање троје људи током неколико мјесеци. Професор Пол Риверс (Шон Пен) и његова жена Мер и( Шарлот Гејнсбург) су на самој граници живота и смрти. Он је неизљечиво болестан и чека трансплантацију срца, а она се нада да ће остати у другом стању са њим путем вјештачке оплодње.

Кристина Пек (Наоми Вотс) је схватила грешке из прошлости и сада је узорна супруга Мајклу и брижна мајка њиховим двјема ћеркама. На ниској животној љествици живи бивши робијаш Џек (Бенисио дел Торо) са женом и дјецом, којима покушава да обезбиједи пристојан живот. Након бурне прошлости, он се окреће религији.

Трагична саобраћајна несрећа (у којој Џек убија колима Мајкла и његове ћерке) повезује животе и судбине ових парова. Пол ће имати сусрет са смрћу, Кристина ће покушати да се суочи са будућношћу, а Џекова вјера ће бити пољуљана. Ако било ко од њих досегне духовни баланс, то може коштати остале.

Ипак, у њима ће опстати жеља за животом и потреба да пруже подршку једни другима.

Толико је много ствари које морају да се десе да се двоје људи упозна… У сваком случају… То је математика…

Прича 21 грам настајала је пуне три године, сарадњом Ињаритуа и Аријага и испричана је нелинеарним, особеним стилом врсног младог редитеља. Истражујући комплексност живота филм вешто балансира између полова трагедије и губитка, с једне, и љубави, пожртвовања и искупљења, с друге стране.

21 грам је болно истинита, окрутна слика живота наглашена јарким бојама таме, сјете и притајене наде, тешким бојама људске судбине. Нелинеаран, препун флешбекова који чудесно испреплићу низове сасвим случајних догађаја, овај маестрални Ињаритуов филм, моћна драма, гради причу о трагици људских живота и апсурду низа околности – наизглед небитних.

Оно што цијелу причу украшава и даје јој ванвременску ноту љепоте људског бића, неодољиву љепоту сјете и лирику трагике у којој се људска душа уздиже до неслућених висина и надилази сваки бол и губитак, јесте ванвременска музика заоденута лепршавом тугом и божанским додиром помирљивости са смрћу, ванвременска музика сјете аргентинског музичара и композитора Густавоа Сантаолале, његовог магичног надахнутог звука ношеног ехоом неизрециве туге.

Спори ритам филма, његова реминисцентност, тајна, контемплативност, контраст између испреплитаних свјетлости и таме, трагике и среће, живота и смрти, губитка и наде, чине ово ванвременско дјело сложене структуре поезијом покретних слика, лириком судбинске метафизике недокучивости вечне тајне живота и смрти, умирања и рађања, испреплетених у вјечности тренутка, тананој граници екстрема.

Филм је готово у цјелости снимљен у америчком граду Мемфису, одабраном из простог разлога јер је сниматељску екипу предвођену новим филмским магом – Ињаритуом, подсјећао на дух Латинске Америке, као и на дух вјечног блуза (Мемфис је једна од мека поменутог музичког правца и начина живота) и снаге моћног Мисисипија.

Кажу да изгубимо 21 грам у тачном моменту смрти… Сви… И колико стане у 21 грам?… Колико је изгубљено?… Када губимо 21 грам?… Колико оде с њима?… Колико је добијено… Двадесет и један грам. Тежина пет новчића. Тежина мале птице. Реда чоколаде. Колико тежи 21 грам?

Инаритуов 21 грам чисте, пожртвоване, искрене и саосећајне људске душе осваја већ на први поглед – величином своје велике емоције и заборављеним духом емпатије. Враћа наду у филм као умјетност покретних слика, игру свјетлости и таме на платну живота, љепоту саму по себи.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име