Филмска пљачка банке: Укинута пресуда специјалцима и Банди

1
512

Врховни суд РС-а поништио је пресуду Окружног суда Бања Лука којом су бивши специјалаци МУП-а РС Владан Малић (32), Горан Параш (27) и Александар Поповић (29), те сувласника аутокуће “Кватро” Олег Банда (30), првостепено осуђени на укупно 42 године затвора. Предмет је тиме враћен на поновно суђење.

Рјешењем овог суда уважене су жалбе оптужених Владана Малића, Горана Параша, Александра Поповића и Олега Банде, укинута пресуда Окружног суда у Бањој Луци, Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала и предмет враћен том суду на поновно суђење – потврђено нам је у овом суду.

Адвокати оптужених су на посљедњем рочишту пред вијећем овог суда затражили и да им се правоснажно изрекну ослобађајуће пресуде, што, као што се види из пресуде, није уважено.

Такође, адвокати су тада износећи жалбу “сугерисали” Судском вијећу Врховног суда РС и друге двије могућности – да се одбије оптужба, или да се, уколико се ипак прогласе кривима, смање раније изречене казне.

Чланови ове групе су у мају прошле године проглашени кривима за филмску пљачку 617.000 КМ из UniCredit банке на аутопуту Бања Лука–Градишка у септембру 2015. године. Према одлуци Окружног суда у Бањој Луци, Малић, Параш и Поповић су добили по 11 година, а Банда је осуђен на укупно девет година робије.

Адвокатица Јасминка Јовишевић, бранилац Малића, Параша и Банде је приликом износења жалбе цијенила да је првостепени суд “безуспјешно покушао да направи кривично дјело”, тврдећи да није било ни бића кривичног дјела нити доказа.

Она је том приликом детаљно анализирала све повреде за које сматра да су учињене према њеним клијентима.

Говорила је и да до данас “нема правог и квалитетног доказа о томе чији је новац украден”, те да није спорно да је он кренуо из UniCredit банке, али да се поставља питање ко је оштећена страна.

Проблематизирала је питање надлежности, сматрајући да је ово кривично дјело из надлежности правосуђа на бх. нивоу, јер је новац кренуо преко границе, ка Хрватској.

Јовишевић је оспоравала и изјаве свједока, који се током процеса појављују у својству осумњичених, али и материјалне доказе. Подсјетила је и да су тражили изузеће Судског вијећа за које је оцијенила да су имали “различите аршине” у погледу (не)прихватања споразума о признању кривице за све актере овог разбојништва.

Адвокат Александра Метлић, која заступа Поповића, казала је да против њега није било ниједног материјалног доказа, те такођер тада затражила да се он ослободи.

Ако ипак сматрате да је он учествовао у дјелу, да се води рачуна о казни и да ли је правична. Према мишљењу одбране, његова казна је била одмазда – додала је Метлић.

Тужитељ Живана Бајић је цијенила да су жалбе неосноване и предлагала да се потврди пресуда Окружног суда Бања Лука.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име