Филозофски факултет Пале: Професори заобилазе своја предавања?

0
1804

Студенти Универзитета у Источном Сарајеву упутили су писмо медијима како би, како истичу, указали на “општи јавашлук” на Филозофском факултету Пале, а између осталог, тврде да поједини професори још имају двојне радне односе, па неки од њих ријетко или никако не свраћају на посао.

“Неки професори не држе наставу, док поједини иду на приватна путовања усред испитних рокова без дозвола Вијећа или Сената Универзитета”, истиче се у писму студената.

Наводе да је дошло и до наглог опадања броја студената, што је један од проблема.

“Најновији примјер је бивши министар просвјете Горан Мутабџија, који је више од мјесец дана провео на приватном путовању у Аустралији у вријеме јануарско-фебруарског испитног рока”, наводи се у писму.

Додају да су иначе незадовољни радом професора Мутабџије.

“Ако академска заједница ћути чувајући своје позиције и велике плате, онда бар јавно мњење треба да зна како се троше средства буџетских корисника”, пишу студенти.

Милан Коловић, представник студената Филозофског факултета у Палама, рекао је за “Независне” да на овом факултету има професора који не држе редовно предавања.

“Колеге дођу на предавања, али се не појави професор, а још се предавање откаже два сата прије, па то буде проблем за оне које путују”, истиче Коловић.

Професор Мутабџија рекао нам је да он јесте био на приватном путовању, али да је испитни рок одржао прије, док је други одржао по повратку за само једног студента.

Како истиче, упознат је са проблематиком да поједини професори не изводе редовно наставу иако је ново руководство на Универзитету много тога урадило, те у потпуности подржава студентску иницијативу да се томе стане у крај.

“Сада, чини ми се, нема тих двоструких радних односа, међутим неки професори не долазе баш редовно, зато пратимо  реализацију наставе. Ја своју наставу изводим 100 одсто”, рекао је Мутабџија.

Милан Милишић, предсједник Уније студената РС, рекао је да је двојни радни однос иначе горући проблем Универзитета, али да је у протеклом периоду доста професора ријешило свој статус.

“То је сигурно важно питање и  студенти желе да јавности дају бољу и јаснију слику  колико је та појава учестала на Филозофском факултету”, каже Милишић и додаје да није упознат са писмом које су студенти послали, али их свакако подржава да изразе своје незадовољство.

Истиче да је он члан комисије која се бави проблемом двојног радног односа  те да је рад на томе интензиван, али студенти имају пуну подршку представничких тијела и  њихов допис ће се још озбиљније схватити да још интензивније раде на рјешавању.

Стево Пашалић, в.д. ректора Универзитета у Источном Сарајеву, истиче да је по доласку почетком  октобра прошле године кључни проблем био дупли радни однос.

“Ја то посматрам десет година и ми смо тај дио готово ријешили јер смо око 40 људи увели у радно-правни однос, а по мојој претпоставци имамо их још неколико. Имамо изузетан финансијски ефекат и завршићемо годину економски  повољно”, рекао је Пашалић и додао да је кључно да се наставни процес мора редовно одржавати.

Истиче да су све те мјере уведене како би се дисциплиновали они који по евиденцијама или жалбама студената не држе  редован наставни процес или чак испитне рокове.

“Професор Мутабџија није у двојном радном односу.  Он јесте био одсутан у том периоду, вјероватно уз дозволу, али он је иначе озбиљан професор који редовно одржава наставу и испите”, каже Пашалић.

Из Министарства просвјете и културе РС јуче су поручили да немају информацију да студенти немају редовну наставу на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву те да је високошколска установа дужна да организује предавања и друге облике наставе за све студенте који стичу високо образовање.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име