Фочa: Појачаним контролама сузбија се криволов – угрожене срна и дивокоза

0
404

Полиција и ловочуварске службе појачали су контролу у фочанским ловиштима, а само у посљедњих мјесец дана ухваћено је седам ловокрадица.

Од три фочанска ловишта, најтежа ситуација је у Спортско-рекреационом ловишту “Бакић”, које је највеће и простире се на 72.000 хектара, а којим газдује Ловачко удружење “Бакић”.

Полиција је у овом ловишту прошле седмице затекла двојицу криволоваца, који су побјегли, али су иза себе оставили одстријељену срну и оружје.

Након два дана, пријавили су се полицији и одговараће за кривична дјела недозвољен лов и недозвољена производња и промет оружја, а за одстријељену срну платиће Ловачком удружењу казну нешто већу од 1.000 марака.

Координатор Спортско-рекреационог ловишта “Бакић” и један од ловочувара Младен Ковач упозорава да је све мање срнеће дивљачи.

“Све је више ноћног криволова са рефлекторима. Баш синоћ је испред КПЗ-а дошла рањена срна, која је отишла у правцу Дрине, нисмо је могли наћи, вјероватно је вода однијела”, наводи Ковач.

Он додаје да у борби против криволова имају добру сарадњу са полицијом.

“Уз помоћ полиције, све више и више стајемо украј ловокрадицама и надам се да ћемо у наредном периоду да им скроз станемо украј. Најчешћа мета је срнећа дивљач, чије месо се продаје на црном тржишту”, каже Ковач.

Он напомиње да је лов на срну забрањен, док је ловна сезона на срндаћа у љетном периоду, али да криволовци немају милости ни према скозним срнама, па их убијају са младунчадима у утроби.

Ловочувари Националног парка “Сутјеска”, који брину о Посебном ловишту “Зеленгора”, површине 49.000 хектара, богатом свим врстама дивљачи, а посебно дивокозом и срном, недавно су ухватили пет криволоваца из Гацка.

Шеф Ловочуварске службе Милош Ного каже да  је ловиште покривено камерама, дроном и радио везом и да је десет ловочувара непрестано на терену.

“Сви могући правци и путеви се прате у сврху сузбијања криволова. У посљедњих пет мјесеци имали смо четири акције у којима смо привели десет лица и одузели осам пушака”, истиче Ного.

Он додаје да имају одличну сарадњу са полицијом у Фочи, Гацку и Калиновику.

Најмање посла са ловокрадицама у овој сезони имали су у Привредном ловишту “Врбница”, након дугогодишњег унапређивања и усавршавања ловочуварске службе.

Ово је најмање од три фочанска ловишта, а бригу о њему води Шумско газдинство “Маглић”.

Шеф  Радне јединице Лов и остали производи шумарства у ШГ “Маглић” Бојан Паприца истиче да су резултате дали константно присуство ловочуварске службе на терену и савремена видео опрема.

“Сензорске камере постављамо свуда у ловишту, и на хранилиштима, па пратимо бројно стање дивљачи и кретање дивљачи, затим на приступним путевима у ловишту, али исто тако и на неким шумским стазама и на мјестима куда би се могли кретати криволовци, да их на тај начин осујетимо. Шумско газдинство је набавило и дрон, којим се, такође, врши контрола ловишта и на наше задовољство у протеклој ловној сезони нисмо имали случајева криволова”, каже Паприца.

Он је нагласио да сви корисници фочанских ловишта морају да се потруде присуством на терену и набавком додатне опреме, те добром сарадњом са припадницима МУП-а Српске, Државне граничне службе и других институција и организација, које могу бити од помоћи.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име