Фоча у свјетском водичу, адреналинска пријестоница БиХ

0
220

Туристички новинар Џон Билс из Велса, који ради за свјетски познат туристички водич “У вашем џепу” /In your pocket/, у тексту на свом интернет блогу сврстао је Фочу међу пет дестинација у БиХ – уз Требиње, Јајце, Коњић и Бихаћ, које препоручује туристима широм свијета да их посјете овог љета.

Са кањоном Таре и Националним парком “Сутјеска”, Билс назива Фочу адреналинском пријестоницом БиХ и описује је као шармантан град са великим бројем студената и кафића.

Он хвали боемску атмосферу у “Беговој кући”, као и гостопримство Фочака и њихов срдачан и пријатељски однос према страним туристима, а препоручује домаћу ракију и “Рафт” пиво и истиче нестварну љепоту природе са кањонима, водопадима, језерима, пјешчаним пирамидама.

Младен Мандић из Туристичке организације Фоча рекао је да ће се Билсови утисци ускоро наћи и на страницама туристичког водича “У вашем џепу”, који на свом сајту годишње има око два милиона прегледа.

“Партнер туристичког водича `У вашем џепу` је предузеће `Адвантис конслатинг` из Бањалуке, које је ангажовала Туристичка организације Републике Српске, да се максимализују ефекти увођења нискотарифних летова `Рајанера` на развој туризма у Српској. Осим Фоче, Вишеграда, Требиња и Бањалуке, `У вашем џепу` ради и у Сарајеву, Бихаћу и Мостару и то је свјетски познат водич, не само као штампани, већ и као електронски медиј”, рекао је Мандић.

Он је навео да је Билс половином априла у Фочи боравио четири дана и да је посјетио пјешчане пирамиде, водопад на Отеши, споменик на Тјентишту, видиковац Драгош седло изнад прашуме Перућица, видиковце и одмаралишта у кањону Таре, рафтинг капове, као и сам град.

“Његов начин рада је да опонашајући туристу проведе неколико дана у граду, обилазећи ресторане, кафиће, кафане, да би представио понуду кроз лични доживљај. Он је свом блогу навео да је одушевљен `Беговом кућом` која је аутентична за Фочу и примијетио је да Фочаци имају душу, да су добри храна и пиће, а одушевљен је и односом радника у инфо-центрима Туристичке организације”, истакао је Мандић.

Он је додао да је Билс Фочу представио као интересантну средину чије су компаративне предности кањон Таре, Национални парк “Сутјеска”, пјешчане пирамиде и остали природни бисери, те да има идеалне могућности за авантуристички и омладински туризам.

“Надамо се да ћемо, уз помоћ оваквих туристичких писаца и оваквих пројеката Туристичке организације Републике Српске, моћи да представимо Фочу као топ дестинацију у БиХ. Очекујемо, заиста, велике ефекте од Билсове посјете”, рекао је Мандић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име