Формирање власти у Српској: У фотеље дан послије Дејтона

0
187
Фото: Дејан Божић/РАС Србија

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредсједници Рамиз Салкић и Јосип Јерковић и народни посланици могли би своје новоизабране позиције да заузму 22. новембра.

Уколико би Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ, како је најавила 6. новембра, објавила коначне резултате избора, предсједник Народне скупштине РС би, према скупштинском Пословнику, требало да у року од 15 дана сазове прву сједницу НС РС.

Будући да је 21. новембар празник – годишњица потписивања Дејтонског мировног споразума, извјесно је да би прва сједница могла да буде сазвана дан касније.

На конститутивној сједници покреће се и процедура за избор делегата из Републике Српске у Дом народа БиХ и у Вијећу народа Српске и одређује рок у ком сви клубови посланика и посланици треба да предложе кандидате за делегате – појашњава генерални секретар НС РС Марко Аћић.

Првој сједници НС РС, до избора предсједника, предсједава најстарији посланик.

Распоред сједења народних посланика у сали НС РС одређује се споразумом представника парламентарних странака на припремном састанку прве сједнице.

Уколико на овом састанку није могуће постићи споразум, распоред сједења се одређује на начин да представници парламентарних странака сразмјерно броју посланика бирају распоред сједења својих посланика у НС РС.

Пословник Предсједништва БиХ

Према Пословнику, предсједавајући Предсједништва БиХ из ранијег сазива заказује конститутивну сједницу новоизабраног Предсједништва, у року не дужем од 15 дана, рачунајући од датума потврде службених изборних резултата од стране ЦИК БиХ.

За вријеме конститутивне сједнице новоизабрани чланови Предсједништва заједнички прихватају дужност, изговарајући свечану заклетву.

Предсједавање у новом сазиву Предсједништва БиХ по аутоматизму преузима члан Предсједништва према редослиједу ротације предсједавања претходног сазива Предсједништва, уколико чланови Предсједништва консензусом не одлуче другачије.

Извјесно је да ће први предсједавајући бити српски члан Милорад Додик.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име