Фотеље губи 20 функционера ДНС, а ови ће експресно бити смијењени

1
4652
Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Скоро 20 функционера, који су чланови Демократског народног савеза, ових дана биће смијењено са свих функција које су до сада обављали, сазнаје Српскаинфо.

Током јучерашњег дана смијењен је директор ШГ “Чемерница” Чедо Вуковић из Кнежева, који је дугогодишњи члан СНСД.

Вуковић је у претходном мандату био народни посланик из редова СНСД, а два пута је био и начелник Општине Кнежево. Према сазнањима Српскаинфо Вуковић је добио отказ због тога што је у финишу изборне кампање отворено подржавао кандидатуру Вукоте Говедарице за предсједника РС.

Серија смијена биће настављена и наредних дана. До краја ове седмице биће смијењен потпредсједник Скупштине општине Лакташи Саша Панић, који је уједно и директор Пословне зоне АД Бањалука и члан је ДНС.

Током дана услиједиће и смјена на мјесту директора Путева РС, то значи да ће без посла остати Ненад Нешић, такође кадар ДНС.

Он се налази под истрагом због спорних асфалтирања путева на подручју општина у  Источном Сарајеву, а Додик га је означио као првог “мангупа”.

Према нашим информацијама, са функција ће да „одлете“ многи директори, савјетници министара, замјеници директора и други функционери.

Извор Српскаинфо истиче да су међу „мангупима“, осим поменутих, и директор Депота Ново Грујић, директор Нове Банке Милан Радовић, као и предсједник омладине ДНС Боривоје Обрадовић.

На удари је, према незваничним информацијама, и замјеник директора РУГИП Срђан Радуљ. Сви су кадар ДНС.

Садашњи директор Шума РС Ристо Марић и члан СП, иако је желио да остане на овој функцији, ипак ће остати без те фотеље.

Он ће за сада бити само посланик у НСРС, али још није познато да ли је смијењен због непослушности или лоших резултата.

Подсјетимо, предсједник Републике Српске Милорад Додик недавно је најавио смјене „мангупа“ који су радили против владајуће коалиције.

Како смо раније објавили, најмање 50 особа из владајуће коалиције биће смијењено због тога што су протекле изборе подржали кандидате опозиције за предсједника РС и члана предсједништва БиХ, али и због лоших изборних резултата. Осим чланова ДНС, без фотеље остаће функционери из СНСД-а и Социјалистичке партије РС.

Буран период послије избора није „преживио“ ни Ђорђе Поповић кога је Надзорни одбор Рудника и термоелектране „Угљевик“ у понедјељак смијенио с позиције директора. Иначе, и Поповић је кадар ДНС и предсједник Општинског одбора те странке у Лопарама.

Он каже да његовом смјеном појединци из СНСД покушавају да заташкају лош рад и изборне резултате који су катастрофални у општини Лопаре.

– Подсјетићу да је СНСД за ниво Народне скупштине РС у Лопарама освојио 1.372 гласа док је Милорад Додик освојио 3.432 гласа. Жељка Цвијановић је освојила је 3.040 гласова. ДНС је друга странка у овој мајевичкој општини, са 2.111 гласова за Народну скупштину. Без ДНС Додик и Цвијановићева би били апсолутни губитници у Лопарама – тврди Поповић.

Он је рекао да ће оспорити одлуку за смјену јер је незаконита, а против Надзорног одбора ће поднијети пријаве надлежним институцијама.

Павић са Додиком, Чубриловић са Вучићем

Предсједник ДНС Марко Павић и предсједник СНСД Милорад Додик јуче су се састали у Палати Републике у Бањалуци. Састанак није био најављен за медије, нити је након њега било изјава. Састанак са коалиционим партнером тражио је Марко Павић.

Истовремено, замјеник предсједника ДНС и предсједник НСРС Недељко Чубриловић разговарао је у Београду са предсједником Србије Александром Вучићем.

Како нам је потврђено у НС РС, Чубриловић и Вучић разговарали су о протеклим изборима, политичкој ситуацији у БиХ и РС, регионалној сарадњи и унапријеђењу односа између инсититуција Српске и Србије.

– Чубриловић је нагласио да је задовољан резултатом који је остварила владајућа коалиција у РС, а посебно побједом кандидата коалиције Жељке Цвијановић и Милорада Додика, те додао да ће власт у РС бити формирана веома брзо. То ће омогућити наставак јачања стабилности и развоја РС и додатно интензивирање сарадње са Србијом – речено нам је у парламенту РС. Састанку је присуствовао и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име