Француска нашла начин како да спаси руски “гасовод раздора”

0
148

“Сјеверни ток 2” је постао један од разлога напетости између Запада и Русије. Брисел се плаши да ће се због њега повећати зависност Европе од Москве, пише “Екос”, додајући да пројекат и односе може да спаси туркменски гас.

Аутор чланка назива “Сјеверни ток 2” гасоводом раздора, јер он наставља да изазива напетост у односима Русије и Запада. Он је нагласио да ће Русија ове године обезбиједити 36 одсто неопходног гаса у ЕУ, док ће нови гасовод омогућити да се та цифра још више увећа и покрије пораст потражње.

На Западу се многи плаше пораста моћи “Гаспрома”, док су у САД пуни гњева што Европа постаје све зависнија од руских енергената. Између осталог, на Балтик 80 одсто свих испорука долази из Русије, а у Европи сматрају да се на такав начин повећава принцип конкуренције.

“Гаспром” има велике европске партнере, али се и они плаше амерички санкција “Сјеверном току 2”.

Конфликт може ријешити гас из Туркменистана, пише француски лист. Како се наводи, Туркменистан поседује велике залихе који се могу испоручивати у Русију како би затим преко руских цијеви, преко Украјине, отишао у Европу.

“Гаспром’ ће по цевима Балтика испоручивати руски гас. Међутим, захваљујући туркменистанском гасу, транзит по Украјини ће се наставити. И сви ће побиједити”, наводи ‘Екос’ ријечи извора блиског преговорима о “Сјеверном току 2”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име