Француском хуманитарцу забранили улазак на КиМ?!

0
274

„Без образложења и било каквог рока забрањен ми је улазак на Косово и Метохију“, рекао Арно Гујон, француски хуманитарац.

Раније је јављено да су припадници тзв. косовске полиције навели да он нема дозволу за посјету, према њиховом виђењу, самопроглашеној држави.

Гујон је за Б92 говорио о повратку, на путу ка централној Србији, а требало је да присуствује отварању фарме живине за потребе народне кухиње Рашко-призренске епархије у српском селу Прековце код Новог Брда.

– Забранили су ми улазак на Косово и Метохију пошто сам им дао српску личну карту при покушају уласка. Рекли су да изађем из аутомобила, а цариник је рекао полицајцу да ме приведу и ставе лисице. Тај полицајац је био Србин и није ми ставио лисице, али су ме одвели до неке просторије, претресали и мене и аутомобил, задржали укупно три сата. Такође, послали су и екипу безбједносних снага из Приштине да ме испитује као да сам неки криминалац, зашто идем, гдје идем, коме помажем, коју организацију представљам, а ја 14 година радим ово, улазим на Косово и Метохију и објављујем све што радимо и на француском и на српском језику – рекао је Гујон.

Додао је и да је вјероватни повод задржавања жеља да буде уплашен.

– Дали су ми забрану уласка на Космет, без образложења, без рока. Довели су у питање и помоћ коју ми пружамо српском народу. Ми као хуманитарна организација контролишемо читав ланац, од прикупљања средстава у Француској, до коначног одредишта, пратимо у шта смо уложили новац, знамо коме носимо помоћ и коме она иде. Забрана уласка на Космет доводи у питање читав наш рад. Како да развијам пројекте и акције када не могу да се сретнем са народом коме је то упућено? – додао је Гујон.

Како је истакао, на Космет се запутио како би присуствовао отварању фарме за живину у коју је уложено 50 000 евра и на којој ће радити неколико људи, а наредних дана је планирана и посјета школа које су реновиране двоструко већим средствима.

– То је озбиљна помоћ, а ја имам одговорност према онима који донирају новац и морам да будем ту када се помоћ пружа. Не могу да помажем из Париза. Они сада не само што приводе Србе, већ приводе и оне који помажу српским енклавама на Косову и Метохији. То је опасно и шаље лошу поруку свима – истакао је Гујон.

Са њим су заустављени и припадници хуманитарне организације “Срби за Србе”, који су такође учествовали у финансирању и формирању фарме која је требало да буде отворена.

– Они су одмах пуштени, а мене су задржали. Шта могу даље, да се жалим? Ово је као да не дозволе љекару да користи стетоскоп. Мој живот је везан за Косово и Метохију од моје 19. године, ако не могу више да одем у Грачаницу, Високе Дечане. Доводе у питање све што смо радили у претходних 14 година. Ја бих волио да српском народу помоћ није потребна, али јесте, а умјесто да се у томе помогне, они забрањују и нас – каже Гујон.

Како је истакао, у контакту је са владиком Теодосијем и наводи да ће ступити у контакт са свима који могу да одлуче и помогну.

– То је питање које се тиче не само мене и организације, већ и људи које помажемо. На сва врата ћу да куцам, нећи се помирити са овим. Ово је велика неправда – закључио је Гујон за Б92.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име