Гари Каспаров: Вјештачка интелигенција није пријетња човјечанству

0
364

Некадашњи шампион свијета у шаху, Гари Каспаров, рекао је да људи треба да прихвате промјене које паметне машине доносе друштву и да не вјерује да ће вјештачка интелигенција (AI) бити велика пријетња човјечанству.

Ипак, према Каспарову, биће великих друштвених промјена док машине буду замјењивале људске “несигурне руке”, а било би добро да се оне убрзају, пренио је британски BBC.

Долазак интелигентнијих машина до сада није довео до краја људског рода јер историја показује да је скоро свака нова технологија или иновација сила “креативне деструкције”.

“Прије него што створи послове, технологија их убија, увијек је било тако”, рекао је Каспаров.

Он је рекао да тек сада почињемо да добијамо прави AI који сам доноси одлуке. Као примјер је навео Google-ов компјутер AlphaGo који је недавно побиједио свјетског шампиона у игри Go”.

За разлику од AlfaGo-а, IBM-ов Deep Blue, суперкомпјутер који је Каспарова 1996. и 1997. побиједио у шаху, био је само веома брз компјутер који је користио “сирову силу” да би побиједио.

“Deep Blue је био интелигентан колико и будилник, иако то није учинило пораз ништа лакшим”, изјавио је бивши шампион свијета.

Каспаров је закључио да ће са развојем технологије људима остати да раде “оно што само људи и могу да раде а то је да сањају, и сањају велике ствари да би највише искористили нове могућности”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име