Гдје је нестао новац за реконструкцију путне комуникације Враца–Требевић?(ВИДЕО)

0
1202

Крајем прошле године Савјет министара БиХ ентитетским владама пребацио је око седам милиона марака за реконструкцију путева. Највећи дио тог новца требало је да буде искориштен за реконструкцију путне комуникације Враца – Требевић, али до данас није урађен ни метар.

“Гдје су паре?”, питају грађани, али и туристички радници који су уложили значајна средства на Требевићу.

На подручју Требевића, једне од четири олимпијске планине у БиХ, туризам је последњих година у експанзији. Бројни привредни субјекти уложили су значајна средства, запослили стотине радника, плаћају порезе и доприносе, али од власти које убиру те порезе нису добили ништа.

Најкритичнија је путна комуникација изграђена у доба Аустроугарске. Прије пола године Савјет министара БиХ ентитетским владама пребацио је око седам милиона марака, али радови на реконструкцији пута Враца – Требевић још нису почели.

“Грађевинска сезона је почела прије два мјесеца”, упозорава Игор Стајић, управник једног туристичког објекта на Требевићу и додаје да су им обећали да ће радови почети у априлу.

“Ништа се не дешава. Да ли чекају изборе па да нам замажу очи са неколико закрпљених рупа? Нас занима гдје су те паре. Гдје су паре од пореза које ми плаћамо? Изгледа да је некоме у интересу да нас кочи у развоју”, истиче Стајић.

Стефан Капор, власник угоститељског објекта на Требевићу, сматра да је све то срамота.

“Ово је 21. вијек, а ми се патимо са путном комуникацијом умјесто да причамо о развоју туризма, изградњи нових садржаја, да правимо игралишта, трим стазе и слично. Срамота.”

Слично говоре и остали туристички радници са Требевића.

Питају се зашто некоме смета развој ове планине? Зашто спречавају отварање нових радних мјеста и пуњење буџета разних нивоа власти кроз порезе које они редовно плаћају?

Сви истичу да је обавеза власти, кантоналних и ентитетских да улажу у инфраструктуру.

Нажалост, од неколико нивоа власти у чије буџете се слива новац са Требевића само је општина Источни Стари Град до сада улагала у инфраструктуру и то знатно више него што су им финансијске могућности, јер спадају у изразито неразвијене општине Републике Српске.

Требевић је од Источног Сарајева и Сарајева удаљен око 15 километара и омиљено је излетиште становника ова два града, али и туриста из других крајева БиХ, па и странаца.

Међутим, пут до Требевића на којем гости ризикују да униште аутомобиле којима долазе, на неколико мјеста се пресјеца ентитеска линија, односно дио је у Федерацији, а дио у Српској. То је, наводно, један од разлога што се не почиње са градњом пута, јер два ентитета не могу да се договоре кад ће ко и како градити.

“Како су се могли договорити око повећања акциза на гориво“, пита Игор Стајић, туристички радник са Требевића и подсјећа да новац од тих акциза треба да буде искориштен за изградњу путева.

На дијелу Требевића који припада Федерацији туристички радници имају додатни проблем. Тај дио је проглашен заштићеним парком природе, па не могу ни властитим средствима уредити околину, односно изградити бициклистичке стазе, стазе за пјешаке и сличне садржаје.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име