Гдје су отишли будући студенти Универзитета у Источном Сарајеву и зашто?

0
1240

Почела је и нова академска година у Републици Српској, а тема која посљедњих мјесеци не губи на популарности је упис студената на први циклус студија на Универзитету у Источном Сарајеву, односно мали број уписаних студената на прву годину првог циклуса на овом Универзитету.

Према подацима које смо добили са овог Универзитета, стање са планираним и одобреним, односно, уписаним бројем студената је сљедеће:

  

Поражавајући је податак да су за још око 1400 студената била предвиђна средства буџетом, а да се студенти нису опредјелили за Универзитет у Источном Сарајеву.

Шпекулације, теорије и питања: „Зашто је тако мали број студената који ове године уписују прву годину у односу на планирани и буџетом одобрени број? Гдје је отишла омладина након завршетка средњошколског образовања? Да ли неко опструише упис нових студената? Да ли је уопште ријеч о опструкцији уписа? Да ли је на помолу гашење Универзитета?“-само су мали дио онога што се чује и могло се чути након првог, другог па и трећег уписног рока на овом Униврезитету.

Одговоре и конкретно рјешење за овај проблем нико до сад није понудио, па чак ни надлежни. Оно што смо ми успјели из неформалних разговора са студентима виших година, ИИ-ИИИ–ИВ година, сазнати јесте да недостатака има како у самим плановима и програмима, тако и у смјештајним капацитетима. Као највећу замјерку студенти наводе недостатак практичне наставе и чињеницу да са појединих факултета „изађу“ са стручним звањем, добром теоријском поткованошћу и без иједног дана праксе.

Још један од проблема који су навели студенти јесте релативно лоша или никаква комуникација и сарадња како са асистентима тако и са појединим професорима, јер већина тих професора долази из Србије усљед недостатка сопственог кадра. Можда и сама чињеница да професори који предају на државним факултетима у исто вријеме су ангажовани и на приватним има неке везе са тим, опет без одговора.

Немогућност проналаска запослења, првог радног искуства, обављање приправничког стажа и хипер продукција кадрова само су неки од додатних проблема.

Да ли је близина федералног Сарајева и постојање сарајевског Универзитета и већег броја приватних факултета један од узорка или чињеница да су приватни факултети изједначени са државним када је запошљавање у питању, нико нам није могао одговорити.

Неки разлоге наводе у демографској структури, разлози се траже у потреби студената да отпутују у западне земље, посебно Аустрију која нуди посебне погодности за наше студенте, неки одлазе да студирају у Београд, Подгорицу, Нови Сад итд.

Било како било, изузетно мали број уписаних студената на прву годину првог циклуса на Универзитету у Источном Сарајеву у сва три уписна рока је неоспорна чињеница, а питања још увијек остају : „Гдје су отишли будући студенти Универзитета у Источном Сарајеву и зашто? Који су могући разлози за то? Ко је за то одговоран? Каква нам је перспектива на овим просторима без школованог кадра?

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име