Главобоља аларм за друге болести

0
230
Фото: nezavisne.com

Главобоље су један од најчешћих проблема код људи те је веома битно знати због чега и како оне настају. Три главне врсте главобоље су мигрене, напетост и кластер, али постоји још много узрочника и покретача ове тегобе.

“Неријешени стрес може допринијети главобољи зато што се напетост јавља када су мишићи врата и власишта напети, а то може бити одговор тијела на стрес и анксиозност. Ако вас често боли глава, покушајте разлучити да ли сте под великим стресом и како га се ријешити”, савјетују доктори.

Код овог проблема помажу психотерапијске интервенције попут когнитивно-бихевиоралне које такође помажу и при тјескобним мислима.

Дехидрација

Још једна важна ствар коју треба провјерити је унос воде, јер дехидрација може узроковати главобољу. Тачан разлог повезаности је непознат, али стручњаци вјерују да ово има везе са волуменом крви који се смањује кад не добијамо довољно воде. Дехидрација се манифестује кроз претјерано жут урин, осјећај жеђи и сува уста. Осим што можете повећати количину воде коју уносите, такође можете јести целер, лубеницу и парадајз.

Анемија

“Анемија је стање у којем недостаје црвених крвних зрнаца који транспортују кисеоник до ткива у тијелу, а озбиљнија анемија може узроковати главобољу. За лијечење се обратите доктору и урадите претраге које ће вам открити да ли је ријеч о правој анемији те како ћете је најлакше излијечити”, савјетују специјалисти.

Лијекови

Звучи иронично, али превише лијекова против главобоље може изазвати главобољу. Претјеривање у конзумирању таблета може погоршати бол. Овај проблем се може ријешити тако што ћете направити драстичну промјену у уношењу лијекова у организам или тако што ћете поразговарати с љекаром о алтернативним методама.

Кофеин

Кофеин такође може утицати на главобоље јер узрокује вазоконстрикције у крвним судовима, што значи да оне постају мало уже.

“Ако свакодневно конзумирате пића с кофеином, ваше тијело се навикава и што их више пијете, оно више овиси о њима. Ако прескочите један дан, ваше крвне жиле се не сужавају и може доћи до главобоље. То онда постаје зачарани круг те ви почињете пити кафу стално у жељи да зауставите главобоље”, кажу доктори, те савјетују да кофеинске напитке смањите на максимално два.

Главобоље могу узроковати и проблеми са синусима који често изазивају мигрене. У овом случају је препоручљиво одмах посјетити доктора да би се што прије започело лијечење упале.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име