Глобално загријавање нам доноси скупље пиво, вино и кафу

0
240

Глобално загријавање би могло довести до тога да неке од животних радости попут кафе, чоколаде, вина и пива постану теже доступне и скупље, наводе научници.

Јечам се широм свијета користи за најразличитије ствари, највише за исхрану стоке. Мање од 20 одсто свјетског јечма заврши у пиву. Али, у САД, Бразилу и Кини најмање двије трећине те житарице заврши у флашама, бурадима и лименкама. Дејвис и његове колеге су посматрале само ефекте комбинованих топлотних таласа и суше, а не и опште отопљавање.

Ако емисије гасова стаклене баште из трошења угља, нафте и гаса наставе с тренутним нивоом раста, вјероватноћа да ће временске прилике нанијети штету производњи јечма, порашће од једном у деценији до 2050. до једном у двије године до краја овог вијека.

Све дужи периоди екстремно топлог времена, топлотних таласа и суша могли би да у будућности нанесу велику штету производњи јечма, кључног састојка пива.

Међународни тим истраживача је оцијенио да би губици могли да износе и до 17 одсто приноса. То би значило да ће се просјечне цијене пива удвостручити, наводи се у студији објављеној у часопису “Nature Plants”. У земљама гдје је пиво већ скупо, као што је на примјер Ирска, цијене би могле бити и утростручене.

Налази су објављени недјељу дана након што су у извјештају УН описане посљедице опасног нивоа климатских промјена, укључујући све веће несташице хране и воде, топлотне таласе, повећање нивоа мора и болести.

Један од аутора истраживања, Стив Дејвис, рекао је да је истраживање о пиву урађено дијелом да би се на јасан начин послала порука да климатске промјене штетно утичу на најразличитије аспекте свакодневног живота.

Неколико научника који нису учествовали у истраживању је навело да је то добар и ефикаснији начин да се изложе опасности глобалног загријавања.

Амерички агрикултурни еколог Дејвид Лобел наводи да наука одавно зна да је јечам “међу усјевима најосјетљивијим на топлоту”, али да истраживање то повезује с нечим до чега је људима заправо стало, цијеном пива, и да је због тога вриједно.

Стив Дејвис је и сам љубитељ ИПА пива и један је од оних којима је стало.

Ово истраживање је створено из љубави и страха“, рекао је он.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име