Гојазност, неухрањеност и клима највише опасни

0
87
Фото: Илустрација

Човјек није највише угрожен болестима, већ гојазношћу, неухрањеношћу и климатским промјенама, показује најновија научна студија.

Научни истраживачи упозоравају да човјечанству понестаје времена.

Према садашњим прорачунима, до 2050. године укупна потражња за храном и храном за животиње биће повећана за 50, односно 70 одсто, уз даље алармантне посљедице, попут изумирања врста, крчења шума и убрзавања климатских промјена.

У истраживању које је објавио научни лист “Лансет” научници наводе да гојазност, неухрањеност и климатске промјене чине глобални синдром, односно да су највећа пријетња људском здрављу, те изазов за човјечанство.

И гојазност и неухрањеност су пољедица нездравих и неправедних система, који су фокусирани само на економску добит и раст, док се игноришу негативне посљедице по здравље, наводе истраживачи.

Климатске промјене су такође посљедица економске зараде и моћи, а на штету животне средине.

Научници су схватили да ниједна земља није успјела да смањи поражавајуће бројке када је ријеч о гојазности.

Као једног од криваца они наводе прехрамбену индустрију, којој је само профит важан.

Из области прехрамбене индустрије одмах су реаговали на научне наводе, одбацујући било какву одговорност.

Они сматрају да “само особе са најекстремнијим ставовима” могу вјеровати да би санкционисање ове индустрије помогло у побољшању прехране.

Посебно су се прозваним осјетиле Британска федерација за храну и пиће и Међународно вијеће удружења напитака из Вашингтона, те “Coca-Cola”.

Научници одговарају да не покушавају да изоставе прехрамбену индустрију из живота, али сматрају да “треба да постоји на другачији начин“.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име