Google открио како да вам батерија дуже траје

0
345

Прекратко трајање батерије један је од највећих проблема корисника паметних телефона јер превише сурфања, играња и дописивања брзо празни батерију тако да велики број људи не излази из куће без додатне екстерне батерије.

На мрежи можемо пронаћи бројне савјете како да смањимо потрошњу батерије, а Googleovi инжењери прошле су седмице на Android Dev Summitu објаснили како продужити вријеме трајања батерије између пуњења.

Тајна је у – Dark Modeu, односно у црним/тамним темама које се користе у апликацијама те су из ове компаније признали да су погријешили када су наговарали програмере да у својим темама за апликације користе бијелу боју (коју и Google користи у својим апликацијама) јер се тиме повећава потрошња батерије.

Google је већ представио тамну тему у YouTubeu порукама и News апликацији, а није тешко претпоставити да ће ова компанија, као и други програмери ускоро представити Dark Mode и у бројним другим апликацијама.

Примјери уштеде батерије – који се односе на телефоне с OLED екранима, према подацима које је Google  приказао на Android Dev Summitu су очигледни. Нпр. у YouTube апликацији при пуној освијетљености екрана с укљученим Dark Modeом потрошња батерије била је чак 43 одсто мања у односу на класичну бијелу тему апликације.

Тамну тему на YouTube апликацији на Androidima i Appleovim i OS уређајима можете активирати унутар саме апликације (Поставке/Опште/Тамна тема), а Google је Dark Mode омогућио и на посљедњој верзији Androida (Pie) која је тренутно доступна на малом броју телефона и може се активирати унутар поставки заслона.

О учинку тамних тема на трајање батерије smartphonea s OLED екранима писало се и прије, али ово је први пут да су ово потврдили из Googlea, компаније која стоји иза најпопуларнијег оперативног система на свијету за паметне телефоне, Androida.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име