Google жели ући у сваки аспект вашег живота

0
486

У IT индустрији се много говори о уређајима који ће моћи замијенити паметне телефоне те се уједно наглашава важност софтвера који ће бити важнији од самих уређаја – вјештачкој интелигенцији.

Како се приближавају празници, Google све више нуди хардверске производе сличније Samsung или Apple уређајима, умјесто производа везаних уз претраживач. Али разлог томе је добар план и везан је уз револуцију вјештачке интелигенције.

Све је почело на представљају нових Google телефона Pixel 2 који су добили позитивне рецензије. Осим тога, у Google понуди је и мноштво нових уређаја – бежичне слушалице, атрактивни Chromebook, велике и мале верзије паметног звучника Google Home, паметна камера, те измијењену верзија њиховог сета виртуелне стварности.

Google се већ прије површно бавио хардвером, и то без много успјеха, али чини се да се компанија сада озбиљније бави тим аспектом. Прошле су године поставили Рика Остерлоха, бившег предсједника Мотороле, на мјесто директора задуженог за развој хардвера.

Осим тога, недавно су потрошили више о милијарду долара да повећају капацитет за хардвер куповином удјела у HTC-у.

Готово сви њихови приходи још увијек долазе од оглашавања путем софтвера. Тржиште телефона на којем ће учествовати и њихови Pixel телефони већ је засићено, што Google-у даје мало прилике да се ту докаже.

Чак и ако добије нешто већу пажњу потрошача, Google-ови пријашњи покушаји да их задовољи нису дали добре резултате. Прошле године, према неким процјенама, продали су мало више од милион примјерака паметних телефона Pixel. Поређења ради, Apple прода милион iPhone-а у року од само неколико дана. Што се тиче потенцијалне продаје Google хардwаре-а, не чини се да ће она икада бити ишта више од сјене онога што Google заради на претраживачу. Али то не умањује његову важност.

Из Googleа нису посебно нису објашњавали зашто су одједном заинтересовани за хардвер. Али аналитичари Business Insider-а претпостављају да су открили зашто.

Револуција у вјештачкој интелигенцији

Све се, сматрају аналитичари, врти око револуције везане за вјештачку интелигенцију. Ради се о Google Assistant-у, технологији виртуелног асистента која конкурише Amazon-овој Alexa и Apple Siri.

Google уопштено вјештачку интелигенцију види као сљедећу велику ствар у технологији, која би ускоро могла бити на нивоу важности као и технологија претраживања и Андроида. Читајући између редова, на конференцији на којој је Google представио своје производе, чини се да Google своја настојања везана уз хардвер види као тројанског коња, начин да прогура свог асистента и вјештачку интелигенцију у домове и животе својих корисника.

У IT индустрији много се говори о уређајима који ће моћи замијенити паметне телефоне те се уједно наглашава важност софтвера који ће бити важнији од самих уређаја – вјештачкој интелигенцији. А међу великим IT играчима Google је у најбољој позицији да омогући те уређаје нове генерације јер су његова вјештачка интелигенција и сродни паметни уређаји најбољи на свијету.

На примјер, Google Assistant стар је само годину дана, али је већ доказао да је способнији од својих конкурената као што су Siri, Алеxа или Microsoft-ова Cortanа. Google-ова је предност што се његов Assistant може служити мноштвом информација које је компанија прикупљала од корисника док су се служили тражилицом или неким другим Google алатима. Assistant све те информације може користити како би био бољи од конкурената.

Највећи Googleов изазов је како убацити свог Assistantа у што је више уређаја како би био присутан код што већег броја корисника. А гомила нових производа из Google-а упућује да планирају учинити управо то.

Сви нови Google производи у себи, на неки начин, садрже његову технологију вјештачке интелигенције. На примјер, нова камера Google Clips користи вјештачку интелигенцију како би проматрала што се догађа око ње и одредила најбоље вријеме за снимање кратких видеа. Потом тај видео шаље у Google Photos, који нуди препознавање лица, које се стално усавршава захваљујући машинском учењу.

Google је и своје бежичне слушалице опремио вјештачком интелигенцијом и тако да могу преводити из једног језика у други у реалном времену, нешто слично ономе што можемо видјети у серији Star Trek. А уградио је Assistant-а и у своје нове производе, укључујући паметне телефоне Pixel 2.

Сада када су уградили вјештачку интелигенцију у своје уређаје, желе наговорити и своје партнере да прихвате њихову технологију вјештачке интелигенције, као што је био случај с Андроид уређајима тијеком прошле деценије. Без обзира на произвођача, сви нови Андроид телефони имају уграђеног Assistant-а, а сада Assistant-а уграђују Sony, Panasonic и ускоро Sonos, у паметне звучнике.

Googleова вјештачка интелигенција већ је нашла пут и у свакодневне уређаје. На примјер, LG је најавио да ћемо ускоро помоћу Assistant-а моћи контролисати стројеве за прање рубља и роботске усисаваче. Ако имате прави хардвер, довољно ће бити рећи: ”ОК, Google, усисај дневну собу”.

Интеграцијом вјештачке интелигенције у свакодневни живот Google се већ позиционирао на мјесто лидера. Остали ће морати хватати корак за њим.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име