Горан Круљ подигао 192,5 килограма и златну медаљу на Балканском првенству

0
1130
Фото: Катера

Наш суграђанин Горан Круљ протеклих дана учествовао је на Балканском првенству у Бијељини, у powerliftingu односно дизању тегова, гдје је у дисциплини бенџ прес освојио златну медаљу подигавши 192,5 килограма.
Круљ, чији рекорд у овом спорту је тежина од 195 килограма, у изјави за Катеру каже да је рowerlifting спорт који још увијек није довољно попримио на популарности и људи још увијек нису довољно едуковани када се ради о правилима у овом спорту.
„Powerlifting је спорт гдје, за разлику од бодибилдинга, доминира снага и акценат није на обликовању тијела. Састоји се из три дисциплине, а то су бенџ, чучањ и мртво дизање, с тим да постоји појединачно такмичење из сваке дисциплине“, појашњава Круљ.

Он додаје да је главни циљ на такмичењима у овом спорту подићи што већу тежину и врло је важно придржавати се правила и покрета, које на такмичењима контролишу тројица судија.
„За овај спорт се још увијек мало зна, али постоје неке индиције да ће powerlifting постати олимпијски спорт, с обзиром да је олимпијско дизање тегова њему сродан спорт и одавно се налази у породици олимпијских спортова“, каже Круљ.
Круљ се дизањем тегова бави још од 2000. године, а љубав према овој врсти спорта се појавила случајно, када је почео да тренира у теретани старог студентског дома на Корану.
Данас, истиче, има сјајне услове за тренирање у теретани ElitFit у Палама, а интересовање за бављење овим спортом присутно је код младих.
„Тренутно има јако талентованих младих људи који би жељели да се баве овим спортом и ја са једним пријатељем имам у плану да оформим powerlifting клуб у Палама, те да тако привучемо све оне који желе да се баве овим спортом“, каже Круљ.
Он додаје да је новац проблем у сваком спорту, па тако и у овоме, те да је велику помоћ имао од разних пријатеља и спонзора, који су му помогли да оде на досадашња такмичења и додаје да се нада, да ће бити уз њега и у наредном периоду.

 

Фото: Катера

„Ускоро ме очекује Првенство Србије у Бијељини, а будући да већ имам свјетску и балканску медаљу, мој неки дугорочни циљ је освајање европске медаље“, каже Круљ и додаје да велику захвалност приликом финансирања одлазака на такмичења дугује бројним спонзорима.
Горан Круљ се поред поменутог такмичења и освојене медаље може похвалити одличним резултатима на претходно одржаним такмичењима попут Отвореног првенства БиХ и Црне Горе, те Свјетског купа гдје је освајао бројне медаље и награде.
Његов досадашњи највећи успјех је вицешампион свијета, медаља гдје је поставио најбољи рекорд подигавши 195 килограма и освојивши сребрну медаљу.

 

Аутор: Миљан Рашевић

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име