Грађане Будве узнемирила пукотина: Солитери клизе према плажи!

0
1341

Велика пукотина у Медитеранској улици у Будви узнемирила станаре. Узалудна упозорења да не треба градити објекте веће од два спрата.

Становници Медитеранске улице у Будви, која води од јадранске магистрале до старог будванског града, већ два дана су у великом страху јер се на коловозу појавио расцијеп у дужини од преко 30 метара који се стално продубљује и шири, због чега је комунална полиција забранила саобраћај.

Да се ради о озбиљном проблему, упозорио је градоначелник Будве Драган Краповић, који се обратио на више релевантних адреса у Подгорици тражећи да се прво испита о чему се ради а потом да се предузму мјере заштите.

Не желимо да плашимо грађане, али је очигледно да је ситуација озбиљна. Надамо се да ће стручњаци Грађевинског факултета што прије установити о чему је ријеч и предложили мјере које би требало предузети – казао је Краповић. – Брине то што се расцјеп шири и преноси се на околне тротоаре.

Уз саму улицу се налази и Дјечји вртић “Љубица Јовановић Маше”, па су родитељи малишана који га похађају забринути. У четвртак њих седемдесеторо није довело своју дјецу у вртић.

Краповић је истакао да постоји сумња да су за “цветање” улице и појаву рупа у Медитеранској “криви” солитери који су изграђени с доње стране улице према мору, и они који су у изградњи. Ради се о превисоким и претешким објектима који су поређани један уз други на трусном терену.

СТОП ГРАДЊИ

– Ако буде требало, спремни смо и за предузмемо ригорозне забране даље градње на овом подручју – каже први човек Будве. – Очигледно је да је ранија власт олако издавала грађевинске дозволе, не поштујући мишљење струке.

Професор, др Раде Ратковић, који је у туризму више деценија, каже да су након разорног земљотреса 1979. године домаћи и страни стручњаци направили сеизмичку слику цијелог подручја. За Словенску плажу и простор уз њу, гдје се налазе поменути солитери који сада доносе страх и бригу, рекли су да је у питању пјесковито подручје, на којем не треба градити, посебно не објекте веће од два спрата, уз поштовање сеизмичких стандарда.

На то се заборавило, дошли су нови бизнисмени, инвеститори које интересује само профит и никли су солитери који сада доносе бригу, јер је врло могуће да су подигнути на клизишту.

Будвани који овде дуго живе кажу да се локалитет на којему су саграђени или се тек граде солитери раније звао Веља (велика) вода и да тај назив упућује на то да је тај терен превише мекан и порозан да би понео мамутске грађевине које треба да појединцима донесу добре зараде.

РИЈЕЧ СТРУКЕ

Први човјек Будве је саопштио да су људи из локалне управе и јавних предузећа стално на терену, да прате развој ситуације и да су спремни да реагују послије налаза стручњака из Подгорице.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име