Грађани Пала у проблемима због легализације имовине

1
791

Становници насеља Обилићево у општини Пале муку муче са легализацијом својих кућа и пословних простора.

Нашој редакцији обратили су се грађани који покушавају, након 20 година од насељавања овог дијела Пала, да добију грађевинску дозволу за своје објекте. Како тврде, наишли су на бројне проблеме када су започели посао легализације будући да општинска управа увела дупло веће цијене такси за издавање грађевинских дозвола.

– Више цијене нама стварају нову препреку да коначно ријешимо свој животни проблем – жале се становници Обилићева, познатијег по називу Луке 2.

Миленка Лучић отворено за Српскаинфо истиче да општинска управа погрешно наплаћује таксе.

– Наплаћују таксе за успоставу и премјер катастра у односу на све радове, умјесто како у закону пише, само на грађевинске радове –  каже Лучићева. Она додаје да је таксу платила нешто више од 90 КМ, док су јој у општинској управи обрачунали да би требало да плати око 170 КМ.

У закључку, који је Лучићевој стигао из Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне послове Пала стоји да су инвеститори, односно власници објекта, њих троје, дужни платити накнаду за легализацију куће у износу око 500 КМ, као и накнаду за финансирање послова премјера и катастра непокретности од скоро 170 КМ.

Лучићева истиче да тај износ, који из општинске управе траже, није обрачунат по закону, односно Правилнику о садржају и контроли техничке документације.

Данило Крсмановић из Одјељења за просторно уређење и стамбено – комуналне послове Пале каже да се не слаже са тврдњама које је изнијела Лучићева, будући да се приликом обрачуна цијена узимају подаци из пројектне документације објекта.

– Вриједност објекта је утврђена на основу процјене коју је урадила овлаштена кућа, тако да смо ми на основу тога обрачунали накнаду са 0,03 одсто од предрачунске вриједности грађевинских радова – каже Крсмановић. Он истиче да новац од наплате таксе не иде на рачун општине Пале, него на рачун Републичке управе за геодетско и имовинско правне послове, те да они на промјену тога не могу утицати.

– Што се тиче доприноса за катастар, то је приход од Републичке управе за катастарске послове и општина ту не може да утиче ништа, нити да кога ослободи, нити да му пружи било какве друге могућности плаћања – истиче Крсмановић. Додаје да је, на примјер, донесен нови закон о легализацији, више не би важиле старе, него би се плаћале пуне цијене ренте уређења које су знатно веће.

Према његовим ријечима, рента за такве објекте попут овог из пете зоне Пала би била 16 КМ по метру квадратном.

– Овдје се ради о објекту велике површине, значи сама та рента би била пуно већа за легализацију по садашњем закону и трошкови уређења би били пуно већи него ови трошкови које су они сада дужни платити – додаје Крсмановић.

Радимо по захтјевима странака

Из Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Пале истичу да општинска управа не ради по службеној дужности, него по захтјевима странака, те да свако мора лично поднијети захтјев за локацијске услове, рјешавање имовинско-правних односа, одобрење за грађење и за употребну дозволу.

– Ко год жели да ријеши та питања мора платити прописане накнаде које су такве какве су, утврђене прописима, не утврђује их нико напамет, него постоје законске одредбе и по томе се доносе – наводе они. Додају и да се свака странка на њихов закључак може жалити ресорном министарству.

1 коментар

 1. Isparila opštinska obećanja ” izjelicama” o besplatnim placevima bez poreza itd.
  92-e Dođite da nas branite
  95-e Prodajte kuće i imanja i uložite ovdje
  Pa onda
  Plati, plati, plati, plati, plati, plati, plati…
  A što nemaš posao – ko te pita !
  Domicilni indijanci sve opuhali i zauzeli.
  Dakle, vrijeme je za rasprodaju i kartu u jednom pravcu.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име