Грујић: Највећи број научних радова објављен у свјетским часописима

0
846

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић рекао је поводом Дана и 25. година постојања овог универзитета, да се у овој установи паралелно развијао и научноистраживачки рад и да је највећи број научних радова објављен у престижним свјетским часописима.

Грујић је рекао да Универзитет има више од 75 одсто наставника и сарадника у сталном радном односу, али да и даље један број факултета ангажује наставнике са других универзитета.

Он је напоменуо да се Универзитет приближава цифри од 10 до 15 одсто гостујућих наставника, што је и свјетски тренд, јер је на најразвијенијим факултетима у свијету број наставника који се размјењују током године већи од 10 одсто.

Према његовим ријечима, наставници који долазе са стране, доносе нове идеје и методе, размјењују се мишљења у наставном и научноистраживачком раду.

Наставу, како је навео Грујић, изводи 970 наставника у сталном радном односу и 120 наставника у допунском и хонорарном односу, те да је на Универзитету запослено и 300 осталих радника.

Грујић је новинарима изјавио да је Универзитет опремио лабораторије на свим техничким факултетима који су међу најбољим на универзитетима на простору бивше Југославије.

Ректор Грујић је подсјетио да је број студената који се уписују од 1992. године на факултетима овога универзитета имао стални тренд раста, до уназад двије године, када је дошло до благог пада уписа студената, због смањеног броја ученика који завршавају средњу школу.

Он је истакао да је на Универзитету настава организована по болоњском принципу. На првом циклусу студија има више од 13.000 студената, на другом око 1.000 студената и на трећем око 200 студената, тако да на Универзитету укључујући студенте који су студије започели по старом програму, укупно има више од 15.000 студената.

Универзитет сачињава 17 чланица, 15 факултета и двије академије Ликовна и Музичка. Један од факултета који је постојао интегрисао се у Медицински факултет, а то је Стоматолошки факултет и сада је то јединствен факултет.

Ректор је подсјетио да осим научноистраживачког рада, професори Универзитета раде на развоју међународне сарадње, тако да је посредством више десетина међународних пројеката, успостављена сарадња са више стотина универзитета у свијету.

Грујић је рекао да има више од 100 билатерарних уговора потписаних са више универзитета у Кини у Шангају и Пекингу. Универзитет је члан европске ректорске конференције, ректорске конференције дунавских земаља, ректорске конференције региона Алпе-Јадран, те ректорске конференције Републике Српске и БиХ.

Он је додао да све већи број студената овог Универзитета иде у размјену са другим универзитетима, посредством билатерарних споразума за размјену студената и посредством стипендија, које даје ресорно министарство.

Према његовим ријечима, ове године ће 50 студената боравити од три до шест мјесеци на другим универзитетима.

Грујић је навео да Универзитет има развијену сарадњу са реалним сектором, а да са привредом развија заједничке послове кроз пројекте.

Проректор за студентска питања културу и спорт Сандра Ивановић рекла је новинарима да ће 24. маја у 11.00 часова у амфитеатру Електротехичког факултета у Источном Сарајеву бити одржана промоција доктора наука, у оквиру које ће бити одржана промоција почасног доктора наука Миломира Нинковић.

Она је најавила да ће свечана академија поводом Дана универзитета бити одржана истог дана у 17.00 часова у великом амфитеатру Електротехичког факултета, у присуству бројних гостију из академске заједнице, јавног и политичког живота.

Према њеним ријечима, на академији ће бити додијељене награде и признања, а у умјетничком дијелу програма учествоваће Хор смјера за црквену музику и појање, под руководством диригента Рада Радовића.

Ивановићева је рекла да ће у програму учествовати хор Музичке академије под руководством диригента Огњена Бомоштара, пијаниста Бартоломеј Станковић, сопран Клаудија Кркотић и лауреат међународних такмичења квинтет хармоника “Акордеус”.

Одлуком Народне скупштине Републике Српске од 14. септембра 1992. године основан је Универзитет у Источном Сарајеву, а наредне године почела је настава на више факултета овога Универзитета.

Неколико првих година факултети су оснивани један за другим, а 2006. године Универзитет је приступио болоњском процесу.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име