Гусларско друштво „Старина Новак“ представило осам младих полазника школе гусала

0
428

Гусларско друштво “Старина Новак” вечерас је на Палама представило осам младих гуслара из школе гусала овог друштва.

Гусларско вече увеличали су и употпунили гуслари из Требиња – Весо Деретић, Владан Перовић, Веселин Косовић и Марко Бутулија.

Предсједник Гусларског друштва “Старина Новак” са Пала Зоран Голубовић рекао је да су гусле светиња, да су чувале историју и слободарски дух и да су говориле када су сви знали да ћуте.

“Поносно носимо и његујемо од заборава и са њима чувамо српску прошлост, садашњост и будућност“, истакао је Голубовић.

Он је додао да је вечерас одржана промоција полазника школе гусала овог друштва кроз коју је прошло око 19 учесника, а представљено њих осам.

Голубовић истиче да су млади гуслари прошли кроз школу гусала и да су достигли ниво да изађу пред публику, додавши да су све то талентована дјеца која су, осим гуслања и пјевања уз гусле, учили о српској традицију, култури, патриотизму, епској поезији и значају гусала кроз историју српског народа.

Према његовим ријечима, млади гуслари су прошли општу едукацију гдје их је професор српског језика и књижевности упознао о томе шта је то епска поезија, десетерац, осмерац, професор историје им је пренио значај гусала кроз историју, а професор музике показивала им је вјештину дисања при пјевању.

Голубовић је нагласио да друштво постоји већ 40 година, да броји око 70 чланова, те да су освајали многе награде на фестивалима појединачно или екипно.

Пјесник са Пала и учесник манифестације Саша Николић рекао је да је ово једна од значајних манифестација на подручју Сарајевско-романијске регије, те напоменуо да Гусларско друштво већ један временски период има школу гусала, што је за сваку похвалу јер је гусларство стара српска традиција.

“Драго ми је што гусле остају на млађим нараштајима. Вечерас су опјеване двије моје пјесме и то 100 година од побједе српске војске коју изводи Ђорђе Николић и Љубица Цвјетковић која пјева о највећој херојини Милунки Савић“, рекао је Николић.

Млади гуслар Љубица Цвјетовић каже да се годину дана бави гуслањем, да њен отац и стриц пјевају уз гусле, те да је од њих наслиједила таленат.

Пројекат и реализацију полазника школе гусала Гусларског друштва “Старина Новак” Пале подршали су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србије, град Источно Сарајево и општина Пале.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име