Хашки свједок: Осман Мехмедагић Осмица убијао Србе по Сарајеву снајпером из забаве

0
646
Фото: Фактор.ба/РАС Србија

Шеф Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ Осман Мехмедагић Осмица током рата убијао је снајпером Србе у Сарајеву из садистичког задовољства и мржње, каже заштићени хашки свједок “КВ-568”, који је у програму заштите српског правосуђа.

Мехмедагић, некадашњи члан гарде Алије Изетбеговића, познате као “Бисери”, био је Алијин омиљени пратилац на путовањима ван Сарајева, а када није био на служби – убијао је из снајпера, наводи неименовани свједок за “Вечерње новости”.

Свједок “КВ-568” је и сам службовао у јединици “Бисери”, пратећи муслиманског лидера у Сарајеву.

Овај свједок описује свог некадашњег саборца Мехмедагића као “убицу без милости” од маја 1992. до јуна 1994. године, који је “сијао смрт по српској Грбавици и пуцао из зграда на Добрињи и са Ступа, а када би се враћао у штаб волио је да се хвали како је био успјешан у убијању”.

Према ријечима 60-годишњег свједока из Вишеграда, “број један” Алијине гарде био је Харис Луковац, звани Јединица, који је сада амбасадор БиХ у Јордану, док је Мехмедагић био “човјек број два и њега је Алија, уз Луковца, увијек водио као личну пратњу у иностранство”.

– Мехмедагић се разликовао од нас јер није могао да сједи у касарни када је био слободан од службе. Слободно вријеме прекраћивао је тако што би узимао снајпер и у пратњи такође `бисера` Сељахудина одлазио на линије одакле се могло пуцати по Србима – тврди “КВ-568”.

Лист наводи да се о јединици “Бисери” у јавности готово ништа није знало до 2014. године, када се на процесу бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу појавио овај свједок одбране, који је донекле пореметио хашку причу о “злим Србима који су терорисали Сарајлије”.

– Ми смо заиста били нека врста тајне током рата – каже овај свједок.

Свједок наводи да је до јуна 1994. године, док је био у служби, из дијела града под Алијином контролом стално дјеловало 30 снајпериста, при чему је снајперско гнијездо било и у војној болници, гдје су сви спратови изнад четвртог били затворени, а на врху се налазио убица.

– Одатле се пуцало по Грбавици и Јеврејском гробљу – каже овај свједок.

Он додаје да се сјећа да је новинар Би-Би-Сија једини имао дозволу да снима са врха болнице, јер када би муслимани пуцали, Срби би узвраћали, тако да су са крова болнице настајали потребни снимци за свјетску јавност “о српском малтретирању Сарајлија”.

Овај свједок се појављивао само на суђењима Радовану Караџићу и Ратку Младићу у Хагу, с тим да његови искази нису били јавни, већ су само приложени Судском вијећу.

„Бисери” су, напомиње лист, распуштени јуна 1994. године, када је Алија Изетбеговић лично наредио да “богови рата” напусте Сарајево, а до тог тренутка практично ниједан Србин није преживио у пет општина Сарајева под Алијом контролом.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име