Хиљаде војника марширало Нишом (ВИДЕО)

0
204

У Нишу је данас одржана војна парада подоводом Дана побједе над фашизмом. Централна прослава “Одбране слободе” почела је у 11 часова, а присуствовао је највиши државни врх Србије, уз бројне званице из земље и иностранства.

Како је најављено, на паради је учествовало 4.000 војника и полицајаца, али и око 300 борбених и неборбених возила и система и око 40 ваздухоплова, у Нишу су грађани данас могли видјети и борбена возила пјешадије, тенкове, борбена возила “хамер”, артљеријске системе “огањ”, борбена возила “лазар”, артиљеријска оруђа “нора”, ПВО системе, оклопна возила жандармерије, полицијска возила и савремено наоружање и опрему по пројектима “1500” и “1500+”…

Предсједник Србије Александар Вучић стигао је на мјесто гдје се одржавала парада, која је почела интонирањем химне. Њега је дочекала почасна гарда.

У првом реду параде били се министри у Влади Србије Нела Кубуровић и Ненад Поповић, који је разговарао са директором БИА Братиславом Гашићем. Међу званицама је био и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, као и предсједник Српске Жељка Цвијановић.

Ту су били и генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, министар Александар Антић у друштву лидера ЈС Драгана Марковића Палме, као и градоначелник Ниша Дарко Булатовић.

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је, након приказа Војске Србије и МУП, да су труд, марљивост и обученост војске и полиције врло добри.На паради је приказано и чиме Војска Србије располаже када су у питању тенкови, па су поред руских, приказани и они домаће производње, попут тенка М84.

Простор на коме се одржава парада надлијетали су авиони типа МИГ 29, којих српска војска има укупно 14.Укупно 25 гардиста је наступило уз композицију “Опраштање словенске жене”, што је публика пропратила са великом пажњим.

– Велико вам хвала за овај величанствени дан. На импресиван начин обиљежили смо Дан побједе над фашизмом и показали још једном како враћамо дуг онима који су створили слободу. Србија је слободна земља и неће никоме дозволити да њена слобода буде угрожена“ – истакао је.

Војна парада је завршена након сат и по времена. На самом крају, одржан је дефиле свих учесника.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име