Хоће ли уџбеници бити бесплатни?

0
224

Сљедећа сједница Народне скупштине Републике Српске биће одржана 29. јануара, а посланици ће расправљати о 28 тачака дневног реда. Међу тачкама нашла се и једна иницијатива која ће, уколико прође, растеретити кућне буџете свих родитеља који имају школарце.
Бесплатни уџбеници за све основце у Републици Српској – то је грађанска иницијатива која ће се наћи пред народним посланицима. Како ће  гласати и да ли ће подржати приједлог да ученици основних школа имају бесплатне уџбенике биће познато већ сљедеће седмице. Сања Томић мајка је четворо дјеце, од којих троје иде у основну школу. Уколико иницијатива прође – то ће, каже, бити велико олакшање за родитеље и кућни буџет.

Иницијативу за увођење бесплатних уџбеника за све ученике основних школа у Српској покренуо је атлетичар и бивши кандидат за градоначелника Бањалуке Душко Тадић. Већ постоје и процјене колико би новца било потребно да се идеја претвори у дјело.

„Постоји више опција. Једна је да се одштампају квалитетнији уџбеници који изађу између 10 и 12 милиона марака за све основце и да се ти уџбеници задуже у школским библиотекама гдје ће родитељи да подигну те уџбенике и на крају године врате. Чак и развијене земље користе тај програм, мислим да се то може урадити. Сљедеће године ти уџебници не би коштали 12 милиона, већ негдје око 500 хиљада, колико је потребно да се докупе уџбеници који би се оштетили“, каже покретач иницијативе Душко Тадић.

Основне школе у Републици Српској похађа 91.500 ученика. Цијена једног комплета уџбеника је од 86 до 188 марака. У ресорном министарству кажу да урадили одређене анализе да виде какве су и колике могућности да се иницијатива реализује.

Економска рачуница каже да је буџет ионако оптерећен, али да се на основу квалитетне анализе може наћи новац за куповину уџбеника. Неколико је рјешења.

„Морају се средити јавне финансије, пронаћи уштеде тамо гдје се троши више него што је потребно, па да се дио тих средстава користи за те намјене“,
каже економски аналитичар Предраг Дудуковић.

Иницијативу за бесплатне уџбенике за све основне школе у Републици Српској потписало је преко 4.600 грађана. Прикупљање потписа трајало је седам дана.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име