Ходање – “чудесни лијек” за мозак, срце и кости

0
381

Ходање позитивно утиче на активности мозга, али и на здравље срца, губитак тежине, густину костију и ниво холестерола, резултати су истраживања.

Ходање побољшава креативно размишљање повећањем хипокампуса, дијела мозга задуженог за вербалну меморију и учење.

Они који ходају 10.000 корака дневно упола ће смањити ризик од преране смрти.

Ходање, као “чудесан лијек”, такође, позитивно утиче на густину костију и нивое холестерола, као и расположење и функције мозга.

У студији Универзитета Станфорд, која је рађена 2014. године, утврђено је да ходање побољшава креативно размишљање (генерисање идеја и начин како их спровести), пише “Дејли мејл”.

У студији се наводи да није важно гдје, већ је само важно да се хода на отвореном или у затвореном.

Такође, није важан ни интезитет ходања – није потребно да се човјек озноји, али је пожељно, па су, у том смислу, истраживачи анализирали неаеробно ходање.

Ходање, такође, утиче на депресију и анксиозност, иако није јасно зашто. Чак је утврђено да је, када је ријеч о кардиоваскуларном здрављу, ходање боље од трчања.

Истраживачи су пратили 3.000 испитаника, којима је дат педометар који мјери кораке које пређете, у периоду од око 15 година.

Утврђено је да су они који су прешли са 1.000 корака дневно на 10.000 дневно, седам дана у недјељи, скоро преполовили ризик од преране смрти.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име