Институт за истраживање српских страдања има списак од 18.500 бошњачких злочинаца

0
401

Директор београдског Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку историчар Миливоје Иванишевић има списак од 18.500 бошњачких злочинаца, од којих је трећина евидентирана у Сарајеву.

Иванишевићев списак бошњачких злочинаца у Подрињу садржи између 2.500 и 3.000 имена, а има податке и за Сарајево и остале локације у БиХ. Списак садржи име, презиме, локацију злочина и друге податке.

Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Никола Шпирић навео је да њемачко Тужилаштво нема надлежност у вези са злочинима на подручју Сребренице.

Шпирић је рекао да је предавањем списка њемачком Тужилаштву, на којем су имена 22.000 Срба, који се доводе у везу са дешавањима у Сребреници, Српској послата пријетећа порука којом се покушава очистити Подриње од Срба. Он је додао да се овим покушава обезбиједити такозвана “зелена трансверзала” и да се Сарајево просторно веже са Санџаком у Србији, па према Македонији и Албанији.

Шпирић је навео да је трагично да је тај списак сачинила власт СДС-а од 1993. до 1994. године под пристиком међународне заједнице.

– Данас су побјегли у мишију рупу и не дају ни ријеч охрабрења према тим људима са списка. Ово је покушај колективног прогона Срба и о томе морамо имати јасан став свих политичких фактора, а не да се неки крију у мишију рупу. Морамо се томе одупријети, јер је бошњачки сан стварање поменуте трансверзале – истакао је Шпирић.

О селективности правде говорио је за Срну и Иванишевић, који има списак од 18.500 бошњачких злочинаца, од којих је трећина евидентирана у Сарајеву. Објашњава да су бошњачка рјешења о одликовањима доказни материјал који је добио из Хашког трибунала, односно тужилаштва.

– То је лијепа документација, гдје они кажу за шта је неко одликован и тамо наводе датуме и мјеста његовог дјеловања. Када добијемо те датуме и та мјеста, видимо који су људи убијени тог датума у том мјесту – рекао је Иванишевић за Срну.

Он наглашава да његов списак садржи имена од идејних вођа које су завадиле народ, политичара, до команданата јединица и већих војних формација. Сврстани су у пет категорија, а посљедња су пљачкаши, напомиње Иванишевић, наводећи да су прве информације о томе предате у УН још 1994. године.

– Имамо изворе, документацију, а најпоузданија документација је о командантима логора и исљедницима, који су чинили злочине у логорима. Ови остали су препознати. То су људи који се знају из основних школа и предузећа. Неко по гласу препозна свог комшију, каже “Знам да ми је кућу палио тај и тај, да ми је пуцао у мајку и убио је тај и тај” – наводи Иванишевић, чији списак бошњачких злочинаца садржи не само име и презиме, него и опис жртве, гдје је почињен злочин и вријеме тог догађаја.

Када је ријеч о списку од 22.000 Срба који је предсједница “Мајке Сребренице” Мунира Субашић предала њемачком тужиоцу, Иванишевић је навео да Срби немају организацију мајки Сребренице, јер су “српске мајке побијене, од синова ових /бошњачких/ `Мајки Сребренице`”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име