Исхраном против претјераног знојења

0
448

Током топлотних таласа скоро да нема особе која се не зноји. Нутрициониста Рик Хеј открио је начин како да расхладите своје тијело намирницама и са доста течности.

Хеј савјетује да уносите витамин Б јер он смањује стрес који доводи до појачаног знојења, а да смањите унос алкохола и кофеина. Такође, једите лагану храну, воће попут грожђа и лубенице, за коју је потребно мање напора да се провари.

„Б витамин регулише хормоне и држи ниво стреса под контролом. Често када се знојимо будемо нервозни због зноја и “флека” које ствара на одјећи. Тада се још више диже температура у нашем тијелу и постајемо анксиозни и стреснији. Све то води до појачаног знојења“, каже Хеј.

Б витамин ту игра кључну улогу јер повезује ендокрини и нервни систем који имају важну улогу у реакцији на стрес. Када смо под стресом тада тај хормон ради појачано. Неколико студија показало је да витамини Б6, Б9 и Б12 помажу у регулисању нивоа стреса.

Магнезијум је такође “борац” против појачаног знојења јер ако немамо довољно магнезијума и калцијума онда нерви губе контролу над отварањем и затварањем пора кроз које излази зној. Магнезијум помаже да се организам навикне на животни дневни стрес.

„Када се знојимо губимо доста магнезијума. Ово води до појачаног знојења и потребно га је ндокнадити. Једите тамно зелено поврће, орахе и сјеменке да бисте надокнадили магензијум, а јаја на око и пивски квасац за витамин Б. Они су добри за ваш нервни систем и помажу вам у регулацији знојења“,рекао је нутрициониста.

Препустите се једењу воћа и поврћа за ужину. Уживајте у лубеници, грожђу, дињи, али и краставицама, целеру и ротквици.

Не потцјењујте моћ кадуље која рјешава овај проблем годинама. Она је природни извор флавоноида и полифенола што је чини великим антиоксидансом и антибактеријским средством.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име