Ископана мистерија стара 1.000 година

0
134
Фото: : N.N.

Дубоко у шумама југоисточне Азије лежи мистерија стара један миленијум, а археолозима позната тек однедавно. Наиме, више од 100 хиљадугодишњих “ћупова” од масивног камена откривено је на више од 15 мјеста у држави Лаос, а сматра се да су служили за сахрањивање мртвих.

Тешки су више од 10 тона и смјештени су на гробном земљишту.

Истраживачи са Аустралијског националног универзитета ископали су 137 камених ћупова заједно с интригантним, резбареним дисковима око њих, за које се сматра да су кориштени као ознаке за мјесто укопа. Међутим, причу додатно компликују дискови постављени лицем надоље.

“Декоративни геометријски облици или животиње мистерија су за себе. Непознат је разлог из ког су неки дискови резбарени једним, а други другим мотивима“, додао је археолог Дагалд Орејли.

Поред ових великих ћупова, који свједоче о металном добу, научници су пронашли декоративне керамичке предмете, стаклене перле, метални алат и алат кориштен за израду одјеће, као и друге, мање верзије ћупова које су сахрањивали уз мртве, унутар великих камених тегли.

Вјерује се да је сахрањивање у ћуповима било карактеристично за период 900. године п.н.е. и да је таква пракса примјењивана до 17. вијека нове ере. Мртви су у савијеном положају сахрањивани унутар камена или камених ћупова, положени заједно с личним стварима. У многим древним културама смрт је виђена као постепени прелаз из живих у мртве, па су тијела покојника излагана тако да породица може да искаже поштовање према процесу разлагања. Након извјесног времена тијело би покопали у велики камени ћуп, па је ово био вид секундарног сахрањивања.

Територију на којој су пронађени ћупови посјећивали су само повремено ловци на тигрове, а сада када смо разоткрили њихове трагове, циљ нам је да стекнемо јаснију слику о тадашњој култури и начину сахрањивања”, рекао је студент докторских студија Николас Скопал.

Поставља се питање ко је изградио такозване ћупове мртвих, а по проналасцима аустралијских архитеката и архитеката из Лаоса, претпоставља се да су израђени на већем подручју. Поље ћупова обухвата 400 структура, а на осталим локацијама се налази 60 или мање ћупова.

Истраживачки посао на овим локацијама веома је мистериозан, али прије свега опасан због великог броја, по процјенама 80 милиона, неексплодираних бомби које су на подручје Лаоса бачене током Вијетнамског рата.

Научници ће употријебити све могуће податке и информације да би креирали дигиталну верзију локације и ћупова, како би међународна научна заједница могла да учествује и допринесе истраживању ове мистерије.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име