Истина о филму „Лепа села лепо горе“

0
2282

Нажалост, широј јавности је мало познато да је филм “Лепа села лепо горе” снимљен по истинитом догађају. Наиме, на ушћу Лима у Дрину код Вишеграда септембра 1992. године 7 српских војника било је 9 дана окружено у 97 метара дугом тунелу Бродар.

Тог септембра 1992. године 7 војника Треће чете Дринског батаљона чувало је мост испред тунела, пазећи да муслиманске јединице не пређу на десну обалу Дрине. После неколико дана цијели кањон је горео. Јединица се повукла у тунел и тако се нашла у клопци, заробљена са обје стране, без могућности да изађе из истог. Тако су провели девет дана, под бомбама и сталним нападима муслиманских снага. Милован Лучић и Владан Гавриловић умрли су у тунелу због рана добијених гелером, тешко рањени Новак Арсић убио се пуцњем у слепоочницу, док је Стеван Панић настрадао од кише метака којим су их муслиманске јединице свакодневно засипале.

Тројица српских јунака Михајло Шимшић, Слађан Симић и Станко Мећашев су послије губитка другова одлучили да изађу из тунела и вјеровали или не неким чудом су преживјели.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име