Источна Илиџа: Tражи се стратешки партнер за преузимање ЈЗУ Апотеке Источно Сарајево

0
537

На данашњој XI редовној сједници Скупштине општине Источна Илиџа након извјештаја о раду ЈЗУ Апотеке Источно Сарајево усвојен je закључак да се распише Јавни позив за тражење стратешког партнера који ће преузети апотеке које послују на подручју Војковића, Младица, Трнова, Рогатице као и централну апотеку на одређени рок.

Према ријечима директора ЈЗУ Апотеке „Источно Сарајево“, Предрага Радовића ово је једини начин да се спријечи негативно пословање ових здравствених установа, сачува њихова дјелатност и задрже свих 16 запослених, колико их има у овом тренутку.

„Ово је друга година узастопног губитка у пословању апотеке, који износи 68.606,31 КМ. Узроци ових губитака су немогућност измирења финансијских обавеза према добављачима, и превелики број приватних апотека, тренутно их има 18 на овом подручју. Поготово је проблем што наша кључна апотека у Лукавици има непосредно поред приватну апотеку која угрожава наше пословање. Пошто не можемо утицати на узроке губитка, јер немамо обртна средства, а не можемо забранити конкуренцији да ради, принуђени смо тражити неке нове форме за рјешење овог проблема. Предлажем рјешење проблема државних апотека на начин који су ријешили и у другим општинама као што су Теслић, Бијељина, Добој и Пале, а то је по основу дјелатности. Ово није приватизација него приједлог је да се закључи Уговор на одређени временски период по процјени Скупштине као оснивача ове Апотеке којом би се уступила дјелатност, с тим да се преузму све финансијске обавезе  према добављачима, да се преузме обавеза преузимања свих радника који се налазе у моменту преузимања, и да се настави обављање дјелатности у свим постојећим објектима“, истакао је Радовић.

Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић је нагласио да је најважније да се сачува ова дјелатност, као и радници који су тренутно запослени, те да се сачувају локације на којима се налазе тренутно апотеке, тј. да у свим мјесним заједницама у којима оне послују становници имају имају нормално снабдијевање лијековима и могућност да купе лијек у условима како је то прописано законским рјешењима у РС.

„Одборници у Скупштини општине Источна Илиџа су усвојили одређене закључке и дали мени одређене смјернице  у ком правцу би требало да се понашамо кад је у питању ова здравствена установа. Морамо водити рачуна да апотеке чији је оснивач Општина тренутно имамо неких 340 000 КМ капитала који се налази у основним средствима и опреми и уколико брзо не реагујемо доћи ћемо у позицију да и тај капитал изгубимо. Такође, оно што иде у прилог јесте завршетак друге фазе Дома здравља, гдје тренутно апотеке имају свој простор у 100% власништву и то им додатно им даје предуслове да, захваљујући доброј локацији, повећају број издатих рецепата и на тај начин смање овај губитак“, истакао је Божовић.

Божовић је појаснио да ово практично није приватизација, већ је улазак стратешког партнера до неког рока, те након истека тог рока опет се даје могућност државној апотеци да настави пословање, она се као таква не гаси, већ једноставно у овом року који ће бити дат јавним позивом треба да се санирају сви дугови које апотека има, сачувају се радници, сачува дјелатност, сачувају апотеке у свим мјесним заједницама у којима послују.

Јавни позив ће бити расписан чим одлуке изађу у службеним новинама Града Источно Сарајево.

Одборници из клуба СНСД-а нису били сагласни са овом одлуком и сматрају да је руководство општине пребрзо и неадекватно реаговало.

„Сматрамо да је руководство општине неадекватно одговорило на озбиљност ове ситуације, да су апотеке општинско власништво, да је исти диретор исти већ 20 година и да у протеклом периоду су му све политичке партије дале сагласност за његов рад и да у периоду када човјек одлази у пензију ставља се катанац на рад ових апотека. Општина је требала формирати Комисију која би анализирала стање у овом предузећу и тек тада донијети одлуку“, рекао је шеф клуба посланика СНСД-а, Небојша Шешлија.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име