Источно Сарајево: Филмски фестивал “Први кадар” од 6. до 10. новембра

0
314

Једанаести Међународни филмски фестивал “Први кадар”, чији је овогодишњи мото “Прави кадар”, биће одржан од 6. до 10. новембра у Источном Сарајеву.

Фестивал ће, у присуству ауторске и глумачке екипе, премијерно отворити играни филм “Козије уши”, редитеља Марка Костића, добитника Гран прија Фестивала 2012. године.

“Међународни филмски фестивал ‘Први кадар’, један од најзначајнијих филмских фестивала у Републици Српској, ове године има задатак да оствари значајан циљ и мисију – промоцију филмске умјетности аутора из цијелог свијета, афирмацију домаћег филмског стваралаштва и едукацију филмске публике и филмских стваралаца”, изјавила је Срни умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић Штифанић.

Десет досадашњих фестивалских издања, истиче она, као и велики број аутора који су заинтересовани за учешће на овом фестивалу доказују да је “Први кадар” препознат међу умјетницима широм свијета као важан и престижан филмски догађај, чији је организатор Продукција “Први кадар”.

Штифанићева је навела да су богат такмичарски и пратећи програм високог умјетничког квалитета, едукативне пројекције, Филмска школа “Првог кадра” са “ДокМастерКлас” предавањима и радионицама документарног и анимираног филма, изложбе, промоције књига из области филмске умјетности, те бројни гости из свијета филма – доказ да се Фестивал из године у годину шири и обогаћује садржај и програм.

“Кроз мото фестивала стављамо фокус на избор најбољих свјетских и домаћих документарних и кратких играних филмова, које ће публика ове године имати прилику да види, истичући висок квалитет фестивалске селекције, али потврђујући и значај самог фестивала у промоцији правих умјетничких вриједности филмске умјетности”, наводи Штифанићева.

Она је нагласила да је на овогодишњи конкурс Фестивала стигло 625 филмова из цијелог свијета.

“Посебно је значајно што ће публика имати прилику да види филмове награђене на најзначајнијим свјетским и домаћим филмским фестивалима: ИДФА, Локарно, Тесалоники, Кан, Берлинале, Лајпциг, СФФ, Белдокс и други, а у званични такмичарски програм селектовано је 43 филма из 20 земаља, који ће се такмичити у пет такмичарских селекција”, каже Штифанићева.

Она је прецизирала да је ријеч о секцијама “У фокусу” – Међународна селекција документарних филмова, “Екс ЈУ у фокусу” – Регионална селекција документарних филмова са простора бивше Југославије, “Кратке приче” – Међународна селекција кратких играних филмова домаћих и страних аутора, “Кључ за филм” – Међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета и “Нови погледи” – Међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета.

“Поред богатог такмичарског програма, биће организовани специјални програми, едукативне пројекције, Вече лауреата, У сјећању на…, МастерКлас предавања, промоције значајних филмских фестивала из региона и свијета, издања из области филма и изложба документарне фотографије…”, најављује умјетнички директор и селектор 11. “Првог кадра”.

Покровитељи Фестивала су Министарство просвјете и културе Републике Српске и општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име