Источно Сарајево: Није било казни за употребу пиротехнике

0
537

На подручју Источног Сарајева у протеклој години није изречена ниједна казна због незаконите употребе пиротехничких средстава, рекла је портпарол Полицијске управе Источно Сарајево Весна Стокановић.

Стокановићева је додала да током децембра службеници ове управе спроводе акцију која има за циљ да упозори грађане на опасности које пријете од употребе пиротехничких средстава и незаконите употребе ватреног оружја.

Посебна пажња је усмјерена на најмлађе, па су у школама организована предавања “Петарде нису играчке”, нагласила је она након предавања у Основној школи “Алекса Шантић” у Војковићима у Источној Илиџи.

Директор ове школе Дејан Лужајић истакао је да до сада није било пријављених случајева кориштења пиротехничких средстава, као ни повреда дјеце у оквиру школе.

“У нашој школи наставници редовно у оквиру предавања са ученицима разговарају о забрани и штетним посљедицама кориштења пиротехничких средстава”, нагласио је Лужајић.

Ученици су упознати о штетним посљедицама употребе пиротехничких средстава, али их, како је наглашено на предавању, и даље користе.

“Од погрешне употребе петарде можемо добити различите повреде, од оштећења вида, слуха, до губитка прстију. Уколико већ користимо петарде, требало би да то буде искључиво у присуству одраслих, пунољетних особа”, истакла је ученица шестог разреда Мануела Обућина.

Ученик шестог разреда Ђорђе Ђуровић рекао је да је на предавању научио да су петарде опасне, а прописане су и високе новчане казне за малољетне особе због употребе пиротехничких средстава.

Из Полицијске управе подсјећају да казне за употребу пиротехничких средстава на јавним мјестима за физичка лица износе од 300 КМ до 900 КМ, а за правна лица од 2.000 КМ до 6.000 КМ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име