Истраживачи закључили: Живот у 536. години је био апсолутно најгори за човјека

0
228

Злослутни облак црног пепела блокира Сунце од Европе до Азије. У исто вријеме се јављају бубонска куга и оштри хладни талас. Усјеви пропадају. Владају глад, биједа и тама.

Сви ови услови су прожимали сјеверну хемисферу у 536. години послије Христа. Ова година је била прекретница у периоду без преседана. Била је толико лоша да је истраживачи сада означавају као најгоре вријеме у историји човјечанства да се буде жив.

Иако је поријекло црног пепела претходно била мистерија, нови чланак објављен у часопису „Антиквитети“ показује да је заправо масивна вукланска ерупција на Исланду започела период од 18 мјесеци таме.

Пепео је блокирао Сунце, што је довело до хладних температура које су уништавале усјеве, што је довело до глади. На све ово, бубонска куга се раширила Источним римским царством, убијајућу читава стада стоке, што је резултирало економском кризом која је трајала наредних 30 година.

Неколико професора са Харварда је објавило студију у којој су испитивали узорке леда на швајцарским Алпима, тражећи доказе загађења и атмосферских промјена који би потенцијално могли расвијетлили поријекло тамног облака. Током извођења студије, открили су трагове олова у леду, настале услијед вулканских активности.

Иронично, историчари вјерују да су, 100 година касније, ови загађивачи изазвали оживавање европске привреде, извлачећи је из дубоке провалије у коју је запала.  Олово је било кључно у производњи сребра, што је на крају довело до економског опоравка. Небо се очистило, а помор је престао. Откривени су и докази о потпуној економској трансформацији између 640. и 660. године.

Ми можемо бити захвални што живимо у периоду у којем живимо. Не пријети нам ништа слично као у поменутом периоду. Бар не још.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име