Из Фоче у хируршку салу у Дохи

5
7538
Фото: leutar.net

Један од најбољих босанскохерцеговачких хирурга, специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије, др Дражан Ерић, нови је упосленик болнице Ал Емади у Дохи, Катар. Услове рада у болници у Фочи овај љекар је замијенио много бољим у земљи која од ове године заузима 13. мјесто на свјетској листи квалитета здравственог система.

Болница у Ал Емади у Дохи има око 150 доктора и више од 800 упослених. Ерићевим доласком заокружен је систем намијењен особама које због вишка килограма хируршки сужавају желудац, пролазе посебан режим исхране и физикалне терапије, а потом ‘body lift’, односно хируршко затезање и обликовање тијела. Ерић је одушевљен што је дио тима професионалаца у земљи која је за годину дана напредовала за дванаест позиција на љествици квалитета здравствених услуга у свијету и тренутно је на тринаестом мјесту.

„Земље Залива имају најбољи здравствени систем који је тако организован да је све електронски, гдје постоје електронске картице на које се све меморише. Пацијент има картицу коју он носи и на њој има све могуће податке – о операцијама, о алергијама итд“, каже Ерић.

У болници у Фочи, Ерић је под старом лупом реплантирао дијелове шаке и радио најзахтјевније захвате из области реконструктивне хирургије. Долазак у највећу приватну болницу у Катару велика је промјена:

„Значи, долазиш из једног неуређеног здравственог система, у којем је хаос, немаш чиме да радиш, и долазиш у један систем у којем има све. Ја шта пожелим за операцију, то ујутро морам имати – од инструмената, конаца, до медицинске опреме, то све мора ујутро бити у операционој сали.“

Естетске операције у Катару скупље су три до четири пута, али је стандард становника ове мале земље неупоредив са оним на нашим просторима. На њега нису утицале ни санкције које су Катару наметнули сусједи предвођени Саудијском Арабијом.

Естетске операције у Катару скупље су три до четири пута, али је стандард становника ове мале земље неупоредив са оним на нашим просторима (илустрација)

„Доха је сад тренутно једно велико градилиште. Циљ им је да до 2020. године отворе метро, а до 2022. изграде осам стадиона за Свјетско првенство у фудбалу. Друга ствар, јесте мало на почетку утицала блокада од ових земаља, међутим, они су се тако брзо преоријентисали на алтернативне путеве – сва храна која стиже, долази бродовима, из Ирана, преко Турске, из Европе. Цијена горива је овдје 75 фенинга“, прича доктор.

За четири године рада у Катару, млади босанскохерцеговачки хирург ће зарадити плату за коју би у Босни и Херцеговини морао радити до пензије. Ипак, истиче како домовину неће заборавити и да је спреман помоћи пацијентима и радити операције током посјета Босни и Херцеговини.

 

5 коментара

  1. Trebalo je dr Erić da ostane mlađi referent u bolnici u Foči i da gleda od 1. do 1. kako će da sastavi. Nije on jedini student dr Starovića i zašto bi on žrtvovao svoj život ostao ovde i podučavao druge koni bi na osnovu njegovih inovacija u ovoj oblasti hirurgije išli u Njemačku i uzimali pare.

  2. Какви коментари, побогу… Тај човјек је већ много тога урадио овдје, и нигдје није нагласио да иде да се никад више не врати. Напротив. Није вам пало на памет да др Ерић иде да научи још више, што овдје није у могућности, и да би му искуство које ће стећи у Дохи могло помоћи да можда у будућности учини још више и на нашим просторима?! Живи били па видјели, а доктору много среће и успјеха у животу и каријери!

  3. Pretpostavljam da je doktor Eric jedan od ucenika cuvenog profesora Starovica. Takodje pretpostavljam da, ako je ovo prvo tacno, prof. Starovic sigurno nije skolovao doktora Erica da bi ovaj otisao u Dohu. Razumijem da ovde nema uslova za profesionalan rad i da ljudi, koji bi mogli izgraditi sistem, odlaze, ali se s tim ne treba hvaliti.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име