Изабрано руководство Удружења старјешина ВРС из Сарајевско-романијске регије

0
657

У Источном Сарајеву данас је одржана Оснивачка скупштина Регионалног одбора Организације старјешина Војске Републике Српске за Сарајевско-романијску регију и за предсједника Скупштине изабран је пуковник Благота Ковачевић, а за предсједника Одбора потпуковник Душан Шкрба.

Скупштина је за Ковачевићевог замјеника изабрала капетана Васу Јеремића, док ће потпредсједник Регионалног одбора бити мајор Никола Мијатовић.

Изабрано је и Предсједништво Регионалног одбора, кога осим Шкрбе и Мијатовића, чине официри Стеван Вељовић, Бранимир Ђурковић, Славко Генго, Бранислав Милидраг, Миле Сладоје, Драган Перућица и Јанко Минић.

За члана републичког Предсједништва ове организације предложен је пуковник Перо Саиловић, а усвојен је и пословник о раду ове организације.

Обраћајући се окупљеним старјешинама, предсједник Организације Милован Милутиновић нагласио је да ова асоцијација, као нестраначка и невладина организација, спроводи активности које су усмјерене ка јачању патриотске свијести и очувања резултата протеклог одбрамбено-отаџбинског рата и Републике Српске, као највеће слободарске тековине.

“Наш циљ је и очување угледа и части српског народа, његових војски, а тиме и Војске Републике Српске, као носиоца њеног стварања”, поручио је Милутиновић.

Скупштину су поздравили и потпредсједници Организације Слободан Жупљанин и Мирко Тривић, који су подсјетили на историјат Војске Републике Српске и улогу њених старјешина у одбрамбено-отаџбинском рату, и нагласили циљеве ове организације, за коју кажу да је “интегрални дио борачких популација у Републици Српској”.

Предсједник новоосноване Скупштине Регионалног одбора Организације старјешина Војске Републике за Сарајевско-романијску регију Благота Ковачевић каже да је циљ организације његовање традиција Војске Републике Српске, али и пружање помоћи свим старјешинама који су пензионисани, који ће бити и онима који се суочавају са бројним проблемима, међу којима су најзаступљенији материјалне природе.

Ковачевић је за Срну рекао да се можда и доста касно приступило формирању организације с обзиром на период од краја рата до сада.

Иако је организација основана у Бањалуци прије годину дана, до сада није имала неке битне активности, али ће се, према ријечима Ковачевића, потрудити да у наредном периоду спроведу веома значајне активности на неколико задатака.

“Кључни задатак је публиковање докумената и представљање праве истине о дјелу Војске Републике Српске. Свједоци смо разних интрига, злоупотреба, оптужби нарочито кроз пресуде Хашког трибунала и неке друге пресуде које су политички мотивисане”, рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да је одређени број старјешина Војске Републике Српске осуђен само зато што су били Срби и што су бранили српски народ.

“Мораћемо да им помогнемо у рехабилитацији, послије одслужених казни, али и породицама оних који су сада на издржавању казни”, рекао је Ковачевић.

Он додаје да је ово само један од проблема са којима се суочава борачка популација.

“Организација старјешина Војске Републике Српске једна је од кључних организација и можда је добро што је тек сада формирана. Сада знамо шта и како хоћемо и даћемо максималан допринос да то буде на опште задовољство и нас и друштва уопште”, закључио је Ковачевић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име