Издавање лијекова на рецепт – све је исто и ништа није исто

0
627

Све је исто, ништа није исто. Једно тврде љекари, друго апотекари. И они, као и инспектори имају своју верзију када су у питању нова правила о  издавању лијекова на рецепт.

Јасно је једино да у последњих двадесетак дана за оне којима требају лијекови које су до сада добијали без рецепта важе сасвим нова правила. Зато се сада мора код породичног љекара по рецепт и за лијек против болова. То је одувијек и било тако, тврде у Инспекторату и министарству здравља. То је новина, кажу апотекари. Љекари увјеравају да су рецепте увијек писали и да нису примјетили да се пацијенти буне због нешто другачијих правила.

“Ми имамо нешто већи број пацијената него раније међутим то није такав број пацијената које ми не можемо да збринемо. Углавном су то пацијенти који долазе због других рецепата за друге хроничне болести”, рекла је Косана Станетић, начелник Службе породичне медицине Дома здравља Бањалука.

Тада им, додаје Станетић, успут препишу и за лијекове које су до ове године куповали без рецепта. Промјенама свједоче и апотекари, али, кажу, тако је требало одувијек да буде.

“Најчешће су то аналгетици у питању, конкретно ево можда лијек раптен дуо. Он се до сад доста узимао без рецепта. Међутим, сада је обавезно да се узима уз рецепт”, објашњава фармацеут Мирјана Костић.

Урадили смо оно што радимо и сваке године, упозорили апотекаре, одговарају у Инспекторату. Кажу да ће углавном контролисати како се издавају лијекови који могу озбилјније да наштете пацијентима.

“Наш акценат ће и даље бити на антибиотицима и психотропним лијековима. Сасвим је јасно, и ми то разумијемо, да постоје ситуације када пацијенти за неке лијекове не могу благовремено да обезбједе рецепте љекара, као што је то у случајевима неке хитне медицинске помоћи, у касним вечерњим сатима или ако имају налазе самог доктора, ми немамо намјеру да се до те мјере да се пацијентима онемогући приступ лијековима”, казала је Душка Макивић, портпарол Инспектората РС.

О сасвим другим новинама говоре у министарству здравља.  Омогућили су да умјесто седмицу, рецепт важи 15 дана, и тако, кажу, олакшали пацијентима. Да до гужви не би дошло у Фонду здравственог осигурања опет најављују, електронске рецепте, картоне, али и здравствене књижице.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име