Изложба „Племенито“ у Културном центру Источно Ново Сарајево

0
364

У Културном центру Источно Ново Сарајево у понедјељак, 15. јануара, од 18:00 часова одржаће се изложба пројекта “Племенито” – Удружење историчара “ДР Милан Васић” Бања Лука.

Изложба „Племенито“ дио је истоименог вишегодишњег пројекта УСИ „Др Милан Васић“, који се бави дигитализацијом и популаризацијом средњовјековног културног и историјског насљеђа српског народа у Босни и Херцеговини. На пројекту раде дипломирани професори историје, као и студенти постдипломских и основних студија са Одсјека за историју Филозофског факултета Универзитета у Бањој Луци.

Првобитни пројекат из 2015. године подржан је од стране Министарства просвјете и културе Владе Републике Српске и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије. Изложба је до сада била постављена у Музеју Републике Српске у Бањој Луци и Музеју Херцеговине у Требињу, Билећи и Љубињу.

„Изложба ,,Племенито’’, ауторског тима који чине професори историје Борис Радаковић, Предраг Лозо и Драгослав Илић, покушај је сагледавања и представљања само једног дијела богатства које нам је остало из периода средњег вијека на просторима данашње Републике Српске, БиХ, али и на осталим просторима на којима су Срби живјели или живе и данас. Један од наших циљева је да преиспитамо постојећи и покушамо изградити нови однос према знању о српском културном насљеђу у Босни и Херцеговини, као један од стратешких основа Републике Српске, али и да укажемо на културно-историјске и туристичке потенцијале предмета посматрања. Због тога изложбу могу пратити и одоговарајући садржаји попут историјских предавања, расправа, панела и слично“, наводи се у саопштењу.

Изложба садржи 27 паноа формата Б1. Садржај изложбе подијељен је у више цјелина: мраморје (стећци), натписи, сакрални списи и дипломатичка грађа. Изложба говори о културно-духовном и естетском богатству, те јасним континуитетима нашег постојања на овим просторима, па су осим фотографија приказани и цртежи, скице, бордуре, мотиви, као и печати на повељама и друго.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име