Измјене закона доносе веће накнаде за оне који остану без посла у РС

0
289

Радници у Српској који су након дугог радног стажа остали без посла, накнаду за вријеме незапослености би убудуће требало да примају током двије године, умјесто садашњих 12 мјесеци.

Предвиђа то нацрт измјена и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености који је јуче усвојила Влада РС.

Дужина трајања права на новчану накнаду за вријеме незапослености, наиме, зависи од дужине радног стажа а сада је предложено да то буде до 24 мјесеца.

Kако су саопштили из Владе, осим што је продужено трајање права на новчану накнаду, повећан је и износ накнаде.

Према предложеном рјешењу, висина новчане накнаде за оне који су радили до 15 година износи 45 одсто просјечне плате коју су остваривали прије престанка радног односа, док је сада то 40 одсто. За оне са 15 и више година стажа, планирано је да накнаде износи 50 одсто просјечне плате, умјесто садашњих 45 одсто.
– Ове измјене односе се на побољшање материјалног положаја незапослених којима без њихове сагласности, кривице или захтјева, престане радни однос – саопштили су из Владе РС.

Kако наводе, предложена је измјена формуле за израчунавање најниже “гарантоване” новчане накнаде која је тренутно 30 одсто просјечне плате за претходну годину, што номинално износи око 256 KМ, на чак 80 одсто најниже плате у Српској за текућу годину, а што номинално износи око 360 KМ.

Из Владе су саопштили и да се другим измјенама овог закона, те Закона о здравственом осигурању РС, које је Влада РС јуче прихватила, стварају и услови за раздвајање стицања статуса незапосленог лица од права на здравствено осигурање о трошку Републике.

Ово је, истичу, кључна измјена, а омогућиће да Завод за запошљавање РС коначно добије прецизне податке о понуди радне снаге на тржишту рада РС и да се искључиво “посвете раду са незапосленим лицима која уистину активно траже запослење, а не онима који се, ради остваривања других права, а прије свих здравствене заштите, налазе на евиденцијама незапослених и не траже посао.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име