Израчунајте сами имате ли заиста вишак килограма

0
915

Индекс тјелесне масе (БМИ) рачуна се тако што се тежина у килограмима подијели са висином у метрима, која је дигнута на квадрат. Међутим, научници са Оксфорда сматрају да ова формула није исправна и не даје праву слику о индексу тјелесне масе неке особе.

Професор математике Nick Trefethen сматра да индекс тјелесне масе треба рачунати тако што ћете број килограма који имате помножити са 1,3 и затим добијени број подијелити са висином на квадрат у метрима.

Према његовом истраживању, ниски људи су дебљи него што мисле, док високи људи нису толико дебели колико им БМИ показује.

Своју, на први поглед збуњујућу логику, професор Трефтен објаснио је примјером из живота. Пјевачица Лилy Аллен која је висока нешто више од 150 центиметара, није толико мршава као што јој људи говоре.

Његови прорачуни показују да особама које су ниске растом пријети дебљина већ при мањем броју добијених килограма, док високе особе могу себи допустити мали луксуз, с обзиром на то да треба да набаце више килограма како би се приближили гојазности.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име